Kenijska policija saopštila je danas da je ubila dva i ranila tri opoziciona demonstranta koji su navodno napali policijsku stanicu farmerskim orudjem i kamenjem, za vreme protesta u nekoliko gradova na kojima su zahtevane reforme pred ponovljene predsedničke izbore.

Vlada Kenije je juče zabranila održavanje protesta u centralnim, poslovnim delovima tri najveća grada, Najrobija, Mombase i Kisumua, navodeći kao razlog „neposrednu opasnost narušavanja mira“ i tvrdeći da su pristalice opozicije pljačkale prodavnice i napadale policijske stanice.

U glavnom gradu Najrobiju policija je danas koristila suzavac pošto su demonstranti, uprkos zabrani, pokušali da protestujuu poslovnom distriktu u centru grada. Ista situacija je bila i u Mombasi, prema navodima jednog opoziconog poslanika, dok je u gradu Kisumu omladina gadjala policiju kamenjem.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava kritikovali su zabranu okupljanja u centralnim delovima najvećih gradova, navodeći da je policija ubila najmanje 37 demonstranata od objavljivanja rezultata predsedničkih izbora održanih 8. avgusta.

Vrhovni sud Kenije poništio je te izbore zbog neregularnosti i zakazao nove za 26. oktobar.

Lideri opozicije pozvali su pristalice na svakodnevne demonstracije do novih izbora.

Kandidat opozicije na izborima 8. avgusta Raila Odnga, na osnovu čijeg zahteva je sud poništio glasanje u avgustu i pobedu aktuelnog predsednika Uhurua Kenijate, rekao je ove nedelje da neće učestvovati na ponovljenim izborima jer nije izvršena reforma izborne komisije.

Izborna komisija je saopštila da će na izborima 26. oktobra učestvovati svih osam kandidata koji su učestvovali na izborima u avgustu i da je Odinga i dalje kandidat pošto se nije zvanično povukao.

Na poništenim izborima 8. avgusta Kenijata je osvojio 54 odsto, a Odinga 45 odsto glasova, dok su svi ostali kandidati osvojili manje od jedan odsto glasova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.