Na jučerašnjoj sednici skupštine Matice Slovačke u Srbiji koja je održana u Bačkom Petrovcu izabran je novi predsednik Matice Slovačke.

Za predsednika je izabran Jan Brtka iz Bačkog Petrovca sa 42 glasa u odnosu na 39 koliko je dobio protivkandidat Ljudmila Stupavski Beređi.

Ovu izbornu skupštinu Matice Slovačke su obeležile situacije koje su već poznate iz raznoraznih izbornih procesa  a na koje ni  izbori u Matici Slovačkoj nisu ostali imuni.Naime primetno je bilo povećanje uplata članarina u pojedinim odborima da bi se povećale kvote delegata za izbornu skupštinu koji treba da glasaju za „podobnog kandidata“.Pojavljivanje bivših članova Matice koji su  posle dužeg vremenskog perioda uplatili članarinu i ponovo se angažovali u ovim izborima naravno za pomenutog „podobnog kandidata“.

Sve te aktivnosti stavljaju u prvi plan jedno pitanje“KAKVA JE BUDUĆNOST MATICE SLOVAČKE“?

Da li će ostati reprezentativna organizacija Slovaka ili će se pretvoriti u servis pojedinih interesnih grupacija ili stranaka?

Postavlja se pitanje kakav će stav zauzeti predstavnici Slovačke Republike koji su iznosili mišljenje u ovim izborima  da Jan Brtka ne treba da bude predsednik Matice Slovačke i da  Matica Slovačka zaslužuje boljeg i reprezentativnijeg predsednika koji će ujediniti Slovake oko svoje Matice zarad opstanka Slovaka u Srbiji. Da Matica Slovačka u Srbiji treba da bude organizacija koja će spajati Slovake u Srbiji a ne da bude razlog daljih podela unutar Slovačke populacije koja se zadnjih godina značajno umanjila.

Na sve ove nedoumice će svakako vreme koje je pred nama a i prvi potezi novog rukovodstva Matice dati jasne odgovore!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + six =