Od 2000 te godine svaka lokalna samouprava u Srbiji dobija transferna sredstva za finansiranje grejanja škola,materijalnih troškova, prevoza nastavnika i ostalog osim plata zaposlenih u obrazovanju. Samo je u Opštini Kovačica uspeh što lokalna samouprava poštuje zakon!

Opština Kovačica i Kabinet predsednika opštine obezbedili više novca za  osnovne škole.

O pomoći lokalne samouprave osnovnim školama u našoj opštini rukovodilac Odelenja za društvene delatnosti opštine Kovačica Tanja Bubeskov je nabrojila na koji način Opština Kovačica i Kabinet predsednika opštine obezbedili više novca za naše osnovne škole

O pomoći lokalne samouprave osnovnim školama u našoj opštini rukovodilac Odelenja za društvene delatnosti opštine Kovačica Tanja Bubeskov je nabrojila na koji način se finanisra školstvo a to zaista nije malo.

Sredstva koja se izdvajaju dovoljna su za besprekorno funkcionisanje školskog sastava u celoj opštini gde postoji 7 Osnovnih škola. Bubeskov je rekla da čak do 80 % se finansira školstvo u Kovačičkoj opštini. Sama likvidnost opštinskog budžeta dovoljan je razlog da i zahtevi i sva plaćanja prema školstvu budu likvidni i na vreme. Nabrojani su troškovi koje opština plaća u vidu stalnih troškova , materijalnih troškova , lož ulja , grejanja, usluga po ugovoru što znači sve sem zarada predavača koje finansira ministarstvo.

„Opština Kovačica je obezbedila sredstva i za vannastavne aktivnosti a posebno odlazak učenika na razna takmičenja iz različitih oblasti:“

Prioritet je kaže rukovodilac Odelenja za društvene delatnosti opštine Kovačica Tanja Bubeskov dat na tekuće održavanje zgrada da bi učenici i predavači imali optimalne uslove za rad . Kao primer data je OŠ „Mlada pokoljenja“ u Kovačici za koju je izdvojeno čak 1 milion i osamsto hiljada dinara za renoviranje i stolarije i sanitarija i krečenje i uređennje kabineta fizike. U saradnji sa ministarstvom gde je izdvoejno milion i četrsto hiljada dinara za uređenje sanitarnih čvorova u OŠ u Kovačici. Sredstva za lepši izgled škola dobile su i OŠ u Crepaji i Padini.

Škole i same apliciraju projekte na različitim nivoima vlasti. Tako je iz pokrajinskog sekretarijata dobijeno milion i četrsto hiljada ionara za saniranje pukotine u Fiskulturnoj sali.

Iz Budžeta opštine se finasira čak i izrada projektne dokumentacije.

 

Opština regresira boravak, smeštaj i ishranu dece u različitim tipovima boravka deci socijalnih kategorija kojima je neophodna pomoć.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =