Junker zahteva da Velika Britanija plati račun zbog izlaska iz EU

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker požalio se danas da će pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU trajati duže nego što se očekivalo i izneo zahtev da Vlada britanske premijerke Tereze Mej plati račun za razlaz.

Junker je rekao da Britanci, partneri EU, „otkrivaju, kao i EU, svakog dana nove probleme“ i dodao da će „taj proces trajati duže nego što se prvobitno mislilo“.

Dan pošto je glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije rekao da su pregovori o iznosu koji Velika Britanija treba da plati zapali u ćorsokak, Junker je insistirao da „oni moraju da plate“.

On je u Luksemburgu naveo da EU ne traži ogroman iznos od Britanaca i dodao da on „nije u osvetničkom raspoloženju“.

Brojne procene unutar EU nagoveštavaju da bi taj račun mogao da iznosi izmedju 60 i 100 milijardi evra, a britanska vlada odbacuje mogućnost da plati toliki iznos.

Lideri EU se, bez Tereze Mej, pripremaju da sledeće nedelje pokrenu interne razgovore o osnovama odnosa EU i Velike Britanije posle izlaska te zemlje iz Unije 29. marta 2019. godine.

U nacrtu izjave sa predstojećeg samita EU, koji je podložan izmenama i u koji je Asošiejted pres imao uvid, navodi se da će lideri naložiti ministrima EU i Barnijeu „da započnu interne pripremne razgovore“ o budućim odnosima dve strane.

Pregovori o Bregzitu sporo napreduju, a lideri EU zahtevaju da mora doći do napretka po pitanju finansijskih obaveza Velike Britanije zbog izlaska iz Unije, prava gradjana pogodjenih Bregzitom, kao i po pitanju buduće granice Irske i Severne Irske.

Lideri EU sastaće se u Briselu 19. i 20. oktobra, a potom sredinom decembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.