Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i britanska premijerka Tereza Mej dogovorili su se danas da ubrzaju napore u narednim mesecima za postizanje sporazuma o Bregzitu.

U saopštenju objavljenom posle radne večere u Briselu, Junker i Mej su naveli da su razmotrili napredak ostvaren do sada od početka pregovora o izlasku Britanije iz EU, i da su se „dogovorili da ubrzaju napore u mesecima koji dolaze“, prenosi agencija Frans pres.

Kako se navodi u saopštenju, oni su razgovarali o zajedničkom interesu u očuvanju iranskog nuklearnog sporazuma i radu na jačanju bezbednosti građana Evrope posebno u borbi protiv terorizma.Oni su se takođe pripremili za sastanak Evropskog saveta koji treba da se održi kasnije ove nedelje.

Radna večera je održana u konstruktivnoj i prjateljskoj atmosferi.

Britanska premijerka Tereza Mej stigla je danas na iznenadne sastanke s višim zvaničnicima Evropske unije u nadi da će obnoviti zastale pregovore oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Neočkeivani sastanak Tereze Mej s Junkerom i glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom usledio je posle Barnijeovog upozorenja prošle nedelje da je poslednja runda razgovora završila u „uznemirajućem zastoju“ u vezi s britanskim finansijskim obavezama prema Uniji.

EU traži napredak o takozvanim pitanjima razvoda – finansijskom rešenju, pravima građana i statusu granice između Irske i Severne Irske – pre nego što se krene dalje na pitanje buduće trgovine i bezbednosnih aranžmana. Očekuje se da lideri ostalih 27 članica ove nedelje odluče da nije bilo dovoljno napretka da bi pregovori ušli u sledeću fazu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.