Jordan osudio navalu jevrejskih posetilaca na svetilište u Jerusalimu

Jordan je danas osudio navalu jevrejskih posetilaca na svetilište Brdo hrama u Jerusalimu tokom nedelje proslave jevrejskog praznika Sukota.

Jordan je navalu opisao kao „jurišanje jevrejskih naseljenika i jevrejskih ekstremista na džamiju Al-Aksa“ koja se tamo nalazi i kritikovao Izrael da je neodgovoran što im je dopustio ulazak na to mesto sveto i za muslimane i za Jevreje.

Poslanik izraelske vladajuće konzervativne partije Likud Jehuda Glik objavio je na Tviteru da je 2.265 Jevreja posetilo Brdo hrama, sveto mesto u judaizmu, tokom praznika, što je 40 odsto više posetilaca nego godinu dana ranije.

Izveštaja o neredima nije bilo.

Jordanski ministar za medije Muhamed Momani rekao da je neodgovorno i da je akt provokacije dopustiti Jevrejima da posete mesto gde je, pored Al Akse treće po značaju u islamu, i Omarova džamija.

Ministar je apelovao na Izrael da okonča takve provokacije jer „takvo ponašanje nanosi štetu odnosima dve zemlje i podriva napore da se smanji napetost i očuva istorijski i pravni status džamije Al Akse/Haram al Šarifa (Uzvišenog utočišta)“, preneli su izraelski mediji.

On je ocenio da poseta Jevreja podriva i mogućnost izraelsko-palestinskih pregovora.

Jordan je zaštitnik svetih mesta u Jerusalimu, a Jevrejima je dozvoljeno da idu na Brdo hrama, ali ne i da se tamo mole.

To svetilište je u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što medjunarodna zajednica nije priznala.

Brdo hrama je letos bilo poprište sukoba palestinskih demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti koji je pretio da preraste u verski rat dva naroda i proširi se na region.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + two =