Jeremić: Na Zapadnom Balkanu ugrožene osnovne vrednosti demokratije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Berlinu da neki evropski lideri ignorišu činjenicu da su na Zapadnom Balkanu ponovo ugrožene neke od osnovnih vrednosti demokratije i da posredno podržavaju korumpirane diktature zarad održavanja takozvane stabilnosti.

„To je ne samo etički upitno, već i dugoročno štetno ne samo za zemlje Zapadnog Balkana već i za Evropu“, istakao je Jeremić na Berlinskom spoljnopolitičkom forumu, koji su organizovali Fondacija „Kerber“ i nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Jeremić je bio glavni govornik na panelu „Nova velika igra na Zapadnom Balkanu?“, a govorio je o ekonomskim problemima i gušenju demokratije u regionu, kao i geostrateškim posledicama aktuelnih dešavanja.

Konferenciju je otvorio nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, koji je istakao neophodnost sveobuhvatnog redefinisanja medjunarodnih prioriteta kako za Nemačku, tako i za EU i dodao da je u ovom trenutku „Kina jedina svetska sila koja ima dugoročnu stratešku viziju svojih interesa“.

Glavne teme na ovogodišnjem Forumu bile su budućnost EU, nastavak bliskoistočne krize, kao i pitanja globalne nuklearne bezbednosti.

Medju govornicima na ovogodišnjem Berlinskom spoljnopolitičkom forumu bili su i evropski komesar za bezbednost Džulijan King, glavni diplomatski urednik Njujork tajmsa Stiven Erlanger i predsednik Odbora za medjunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov.

Na forumu je predstavljen i novi nemački časopis koji se bavi medjunarodnim odnosima pod nazivom „Berlin Pulse“, u kojoj je objavljen Jeremićev autorski članak o usponu autokratije na Zapadnom Balkanu. Pored Jeremića, za prvi broj su pisali i Kondoliza Rajs, Andrej Puškov, Karl Bilt, Jens Stoltenberg i Volfgang Išinger.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.