Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se državnim i međunarodnim institucijama zbog izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodikova da su „Bošnjaci starosedeoci Podrinja okupatori“.

Citirajući izjavu Dodika da su „Bošnjaci starosedeoci Podrinja okupatori“, Izetbegović je kazao da se radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika o BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

„Obzirom da nije bilo očekivane reakcije, obratio sam se visokom predstavniku (Valintin Incko), Tužilaštvu BiH, kao i članicama Upravnog odbora PIC-a (Veća za implementaciju mira) da reaguju i sankcionišu ovakvo ponašanje predsednika RS“, rekao je Izetbegović.

Kako je naveo, Dodik je Obaveštajno-sigurnosnu agenciju (OSA) više puta nazvao neprijateljskom organizacijom i dodao da mu Ustavni sud, pravosuđe BiH i OSA očigledno stoje na putu.

„Ja branim čitav taj sistem koji brani ustavnopravni poredak BiH i brani BiH od organizovanog kriminala“, rekao je Izetbegović.

On je pozvao i nadležene institucije da ne potcenjuju ponovljene pretnje smrću čelnim ljudima Islamske zajednice u BiH i da daju zaštitu imamima u BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =