Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju prijateljske odnose i da je danas dobio podršku članova Predsedništva BiH da neće priznati nezavisnost Kosova, dok Srbija ne zauzme drugačiji stav.

„Stav Predsedništva BiH je da, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, da će imati (isti) stav po tom pitanju“, rekao je Vučić posle sastanka s tročlanim Predsedništvom BiH.

On je kazao da razgovori nisu bili laki, ali da „oni nisu tu da bi se voleli, već da bi rešavali probleme“.

„Srbija i Bosna i Hercegovina imaju ekonomske odnose koji su iznad nivoa političkih odnosa, a koje ne ocenjujem kao loše“, kazao je Vučić.

On je naveo da su razgovarali o pitanju granica izmedju dve zemlje i da su dali predlog u „nonpejr“ formi.

Vučić je kazao da je veruje da je dobio načelnu saglasnost za predlog „zamena metar za metar kvadratni“ delova teritorije kod opština Priboj i Rudo.

„Za nas je tu važna pruga koja povezuje Beograd i Bar, koja prolazi kod mesta Štripci i mi smo ponudili istu površinu bosanskohercegovačkoj strani na našoj teritoriji“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, u pitanju je i deo granice kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, gde je prvo Srbija zatražila da budu u celini na teritoriji Srbije, ali da je dogovoreno da se Srbiji omogući pravo medjunarodne službenosti na tih 14 i 19 hektara u narednih 99 godina.

Vučić je kazao da je prvih 10 meseci trgovinska razmena Srbija-BIH bila milijardu i 424 miliona evra i da svake godine raste za 200 miliona evra, što BiH svrstava u najznačajnije spoljnotrgovinske partnere Srbije. 

Dodao je da su dve strane uklonile nekoliko barijera u trgovini, na uvoz i izvoz nekih proizvoda.

Vučić je kazao da do janura treba da se preciziraju kontakti i potpiše memorandum o saradnji koji bi omogućio primenu protokola kontrole i proizvodnje robe biljnog i životinjskog porekla, kao i da se reši pitanja dozvola za prevoz tereta.

On je kazao da su članovi Predsedništva uvek dobrodošli u Srbiju i da očekuje da sledeći susret „neće biti istorijski“, već normalan susret u okviru kojeg će rešavati probleme.

Čović: Potrebno je raditi na otklanjanju pitanja koja opterećuju odnose BiH i Srbije

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beogradu da su članovi Predsedništva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali o unapredjenju saradnje i „otklanjanju pitanja koja opterećuju odnose“ dve zemlje.

Čović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u Palati „Srbija“ rekao da će se BiH prilagodjavati stavovima Beograda o unutrašnjim pitanjima Srbije.

„Medju temama o kojima smo razgovarali su kako povećati saradnju i otkloniti pitanja koja opterećuju naše odnose, i otkoniti barijere za trgovinu“, rekao je Čović.

Čović je rekao da je zajednički stav BiH da je neophodno rešiti pitanje granice sa susedima i zahvalio Vučiću na „alternativama za granice“, pošto su otvorena pitanja, kako je naveo, prepreka na putu BiH za podnošenje kandidature za članstvo u EU.

„Moraćemo zajedno mnogo intenzivnijom komunikacijom da dodjemo do rešenja granica. Zbog složenosti odnosa u BiH teže se dogovaramo. Ostavite nam još prostora da se usaglasimo“, rekao je Čović.

Posle Čovićevog izlaganja, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je izjavio da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu, uz uzimanje u obzir stavova zemalja u susedstvu.

Konferenciji za novinare u Palati „Srbija“ prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Članove Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića koji su sinoć doputovali u Beograd, svečano je danas pre podne ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz najviše državne počasti.

Usledili su sastanak članova Predsedništva BiH s Vučićem, a potom i plenarni sastanak dve delegacije.

Članovi Predsedništva BiH danas će se sastati i s premijerkom Srbije Anom Brnabić, popodne će položiti venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, a potom se sastati i s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Izetbegović na konferenciji Čovića i Vučića: Spoljna politika BiH se vodi u Sarajevu

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Beogradu da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu, uz uzimanje u obzir stavova zemalja u okruženju.

Izetbegović je to rekao na konferenciji za novinare predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Palati Srbija.

„Medjunarodna politika i stavovi će se odlučivati u Sarajevu, uzećemo u obzir stavove zemalja u okruženju, ali i sa EU. Spoljna politika se vodi u BiH. Zamolio sam Čovića da iznese vlastiti stav“, rekao je Izetbegović, prekinuvši konferenciju Čovića i Vučića kojoj je prisustvovao.

Na pitanje novinara da to objasni, umesto njega je odgovorio Vučić: „Evo, ja ću da vam pojasnim. Ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E, tako vam izgleda i oko granice i oko svega“.

Čović je prethodno izjavio da će se BiH prilagodjavati stavovima Beograda u vezi s unutrašnjim pitanjima Srbije.

Vučić: Hrvatske optužbe za agresiju neće ostati bez odgovora

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pitanje izmene hrvatskog zakonodavstva koje se tiču ratnih veterana, prema kojem su Srbi označeni kao agresori, veoma teška stvar za Srbiju i dodao da je nemoguće da ta stvar ostane bez odgovora.

Nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH u Beogradu, Vučić je rekao da danas nije vreme da se priča o tome, jer to nije tema, ali da je to teška stvar za koju je nemoguće da ostane bez odgovora.

Vučić je dodao da će se uskoro sastati sa liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem, koji je poslanik u parlamentu Hrvatske, i da će mu reći šta misli o tome.

„A (predsedavajući Predsedništva BiH) Dragan Čović i ja i po tom pitanju mislim da imamo, ne mogu da kažem bliske stavove, ali razumeli bi se, čini mi se, relativno dobro“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Čovićem.

Čović je rekao da to bilateralno pitanje treba rešiti što pre, na zadovoljstvo obe strane, bez obzira koliko ono zadire u prošlost.

Hrvatski Sabor usvojio je nedavno Zakon o pravima hrvatskih branitelja u kojem je Srbija označena kao agresor na Hrvatsku, uz pomoć oružane pobuna dela „srpskog pučanstva“.

Srpski poslanici nisu uložili amandman na taj zakonski predlog, a Pupovac je izjavio da to nisu učinili zbog atmosfere koja je vladala u Saboru nakon izricanja presude u Hagu generalima hrvatske vojske u BiH i samoubistva Slobodana Praljka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 13 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.