Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da je uoči konferencije za medije u Beogradu molio Dragana Čovića da ne govori o Kosovu u ime Predsedništva, ali ga on nije poslušao.

Izetbegović je podsetio da je Čović još pre 20 dana rekao da će BiH odluku o priznanju Kosova prepustiti Srbiji.

Reagovao sam jer ne može Čović umesto mene to da odluči. Kada smo išli na pres konferenciju kazao sam mu: ‘Nemoj, molim te, takvu stvar da kažeš u ime sve trojice’. Hteo sam da se ogradim i pojasnim stvari. Što se mene tiče, ovde se radi o potrebi potvrde suvereniteta kada su u pitanju međunarodni odnosi i spoljna politika Bosne i Hercegovine”, rekao je Izetbegović za Al Džaziru, a prenosi portal Klix.ba.

Govoreći o razgraničenju, Izetbegović je rekao da postoji ideja da treba napraviti devijacije kada su u pitanju dve hidrocentrale na Drini i da se postojeća granica pomeri na teritoriju BiH.

“Ja sam insistirao da granica ide sredinom Drine i da se nađe neki specijalni režim za korišćenje ta dva objekta. Što se tiče Rudog, tu je ostalo da se pokuša razgovarati o razmeni teritorija, a tu treba uzeti u obzir i stavove lokalnih zajednica Rudo i Zvornik, stručnih ljudi u Bosni i Hercegovini i naći rešenje”, kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju autoput Beograd – Sarajevo, Izetbegović je kazao da misli da postoji pogrešna percepcija da će Turci pokloniti sredstva da se on napravi.

“Radiće se o povoljnom kreditu, a Bosna i Hercegovina i entiteti treba da razmisle o ruti. Za nas je povoljnije da se ide na Tuzlu, Brčko i Bijeljinu, jer to su veliki bazeni, koji spajaju stotine hiljada ljudi. Postoji alternativa da se ide prema Podrinju, odnosno Sandžaku, što je 20 puta manja frekvencija, ali je skoro tri puta jefitnije nego preko Brčkog, Tuzle i Bijeljine”, rekao je Izetbegović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.