Na beogradske izbore kada bi bili održani u nedelju izašlo bi 48 odsto gradjana, a najviše glasova osvojila bi lista vladajuće koalicije bez SPS-a, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus.

Po 16 odsto osvojile bi lista Grupa gradjana Aleksandar Šapić i koalicija Pokreta slobodnih gradjana (PSG), Narodne stranke i Dragana Djilasa.

Direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja Faktor Plus Vladimir Pejić rekao je danas na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru da je izvesno da će više od 50 odsto gradjana izaći na beogradske izbore, što je, kako je ocenio, visok broj.

Istraživanje je ipak pokazalo da bi na izbore izašlo 48 odsto gradjana, da 30 odsto ne bi izašlo, dok je 22 odsto razmišlja o tome.

On je kazao da je istraživanje pokazalo da bi više gradjana izašlo na beogradske nego na republčke izbore, ukoliko bi oni bili raspisani.

Pejić je kazao da je Faktor plus dugo izbegavao istraživanje o beogradskim izborima jer je nejasno kako će izgledati koalicije i liste, te je istraživanje obavljeno s potencijalnim izbornim listama koje su navodjene u medijima.

Izborna lista Aleksandar Vučić, odnosno vladajuće koalicije, bez SPS, osvojila bi 39 odsto glasova, dok bi SPS, ukoliko bi izašla, samostalno osvojila 5,9 odsto.

Istraživanje je pokazalo da bi po 16 odsto osvojila lista Grupa gradjana Aleksandar Šapić, i koalicija Pokreta slobodnih gradjana, Narodne stranke i Dragana Djilasa.

„To je dosta visok rezultat za Šapića s obzirom da nema stranku… Visok je i rezultat za koaliciju PSG, Narodna stranka i Dragana Djilasa s obzirom da Djilas nije u kampanji i na negativna zbivanja u PSG“, kazao je Pejić.

On je kazao da sasvim „solidan rejting“ ima i Grupa gradjana „Ne davimo Beograd“ (2,8 odsto), a da je iznenadjenje Luka Maksimović „Ljubiša Preletaćević-Beli“ (6,1 odsto).

Prema istraživanju, DS bi osvojio pet odsto, Dveri 2,8, pokret Dosta je bilo 2,5 odsto, a SRS 2,5.

Po istraživanju, na parlamentarne izbore kada bi bili održani u nedelju, izašlo bi 41 odsto gradjana, a 38 odsto ne bi.

Na parlamentarnim izborima 53 odsto osvojio bi SNS, SPS 9,6 odsto, DS 6,9 odsto, PSG 5,6 odsto, Dveri 3 odsto.

„Beleži se pad PSG u odnosu na prethodni mesec, nije to još dramatično. DS malo bolje stoji, a beleži se i blagi rast Narodne stranke Vuka Jeremića“, kazao je Pejić.

SRS bi osvoji četiri odsto, Narodna stranka 3,8, PUPS 3,1, Dveri tri, SDPS tri odsto, a Dosta je bilo 2,8 odsto.

Gradjani Beograda bi, po istraživanju, na nivou republike najviše glasali za listu vladajuće koalicije (bez SPS).

Ta lista bi osvojila 44,8 odsto, dok bi PSG osvojio 8,7 odsto glasova, DS 8,5 odsto, a SPS 8,3 odsto.

Istraživanje je pokazalo da najviše poverenja gradjani imaju u crkvu (58 odsto).

U predsednika Srbije poverenje ima 54 odsto ispitanika, u vojsku 48 odsto, a najmanje poverenja gradjani imaju u pravosudje i prosvetu.

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da bude članica EU sa „Da“ odgovorilo je 38 odsto ispitanih, 35 odsto reklo je „Ne“, dok je 27 odsto reklo da to ne zna, odnosno nema stav.

Istraživanje je u okviru projekta „Politički barometar“, a podaci su prikupljeni od 28. novembra do 5. decembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.