U Beogradu još jedna priča o iseljavanju. Ovoga puta u pitanju je vojni invalid Sergej Milićević, kome je, kako kaže, odluku o iseljenju dostavio Komeserijat za izbeglice. Milićević za N1 tvrdi da za iseljenje nema opravdanja, dok iz Komeserijata objašnjavaju da Milićeviću stan zakonski ne pripada.

Izvor: N1

U ratu 1994. godine Sergej Milićević je kao vojnik dobrovoljac ostao bez noge. Od tada, zbog lečenja, živi u Srbiji, u nadi da će se ispuniti navodni ratni dogovor Beograda i Pala da će svi koji se odreknu imovine u Bosni, dobiti stan u Srbiji.

„Video sam da nema jednostavno od države ništa, da mi ova država neće dati… Znate kad shvatite nešto, sve se nadate, nadate i onda vas lupi kao ciglom u glavu, shvatite da neće, kad nije nikome – kome će dati“, priča za N1 Sergej Milićević.

Navodi da se na konkurse za stan prijavljivao redovno, ali da se uvek na kraju ispostavljalo da su nevažeći.

Pošto je dugo živeo kao podstanar, tvrdi da je od advokata dobio informaciju da može da se useli u stan u Ustaničkoj ulici koji je predviđen za izbeglice i invalide.

„I tek tada sam se odlučio na taj korak da uđem bespravno, jer niko mi to ne daje, to stoji prazno već par godina i onda sam se odlučio da uđem pa šta bude i tu sam već nekih 10 godina“, navodi Milićević.

Međutim, u međuvremenu je iz Komeserijata za izbeglice stigao nalog o iseljenju – koji bivši ratni invalid ocenjuje kao nepravedan. S druge strane, iz Komeserijata kažu da je prethodnih meseci sproveden konkurs na kome je utvrđena konačna lista ljudi, kojima zakonski sleduje pravo na nekoliko stanova, među kojima je i onaj u kojem živi Milićević.

„Reč je o 28 veoma ugroženih porodica koje dugo čekaju da se usele u te stanove, plaćaju kirije. Imaju u svojim porodicama bolesna lica, osobe sa posebnim potrebama ili su izgubili nekoga u ratu. S druge strane, u objektu čije održavanje plaća Komeserijat, 19 stambenih jedinica je nasilno useljeno i to stanje traje već deset godina, navodi Svetlana Palić iz Komeserijata za izbeglice.

Iz Komeserijata dodaju da sve izbeglice u Srbiji, bez obzira da li imaju izbeglički status ili im je on ukinut,  imaju pravo da se prijave za stambena rešenja koja se sprovode u okviru regionalnog programa i koji ima za cilj da sve izbegličke porodice dobiju krov nad glavom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + seventeen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.