Iranski parlament je danas pokrenuo proceduru za izglasavanje zakona kojim bi se ojačali raketni program te zemlje i specijalne Kuds jedinice Revolucionarne garde u cilju borbe protiv „terorističkih“ akcija SAD, preneli su mediji.

Velika većina poslanika je glasala za „prioritetnu“ raspravu o tom zakonu, navela je agencija Isna.

„Poruka je jasna i Amerikanci je moraju razumeti. To što radite upereno je protiv iranskog naroda i parlament će se tome odupreti svim snagama“, rekao je predsednik parlamenta Ali Laridžani.

Prema navodima Isne, zakon predvidja dodeljivanje dodatnih 260 miliona dolara raketnom programu i 260 miliona jedinici Kuds, elitnoj jedinici iranske vojske „za borbu protiv terorizma“.

Kuds je zadužen za operacije u inostranstvu, posebno u Siriji i Iraku.

Glasanje dolazi u trenutku kada je američka vlada odlučila da održi nuklearni sporazum koji su u julu 2015. sklopili velike sile i Iran, ali i objavila da će uvesti nove sankcije Teheranu zbog raketnog programa i njegovog delovanja na Bliskom istoku.

„Planiramo da uvedemo nove sankcije koje se tiču iranskog raketnog programa“, rekao je jedan zvaničnik Bele kuće. Meta sankcija će biti i iranski program razvoja „brzih brodova“ koji se već koriste u Persijskom zalivu, i bilo je više incidenata izmedju iranskih i američkih brodova u regionu.

Iran podržava vlade Iraka i Sirije i tamo šalje vojne savetnike i dobrovoljce da bi pomagali vojskama tih zemalja u borbi protiv pobunjeničkih i džihadističkih grupa.

Senat SAD je u junu glasao za predlog zakona o novim sankcijama Iranu da bi se ta zemlja kaznila zbog „podrške medjunarodnim terorističkim aktima“. Da bi predlog stupio na snagu, mora ga potvrditi i Predstavnički dom i potpisati predsednik Donald Tramp.

Iranski parlament je saopštio da će usvojiti svoj zakon ako Predstavnički dom SAD odobri predlog zakona koji je usvojio Senat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 4 =