Medjunarodna policijska organizacija Interpol prihvatila je zahtev Policije Kosova za skidanje sa spiska medjunarodnih poternica premijera Kosova Ramuša Haradinaja i 17 drugih lica sa Kosova, rečeno je danas agenciji Beta u Policiji Kosova.

Izvor agencije Beta, potvrdio je da je zahtev policije dostavljen preko i uz podršku UNMIK-a.

Policija Kosova je 1. decembra primila pismo Interpola u kojem se navodi da su svi gradjani Kosova koji su na poternicama Srbije i čije je skidanje sa medjunarodnih poternica zatražila policija Kosova, skinuti sa medjunarodnih poternica.

Policija Kosova je u junu prošle godine preko UNMIK-a dostavila Interpolu zahtev za skidanje sa liste medjunarodnih poternica 20 lica, medju kojima je bio i Haradinaj, što je praksa koja je uspostavljena od početka funkcionisanja UNMIK-a na Kosovu.

U medjuvremenu, Srbija je skinula sa spiska poternice dva lica sa Kosova.

U novembru prošle godine UNMIK je zahtev predao Interpolu uz pismo kojim podržava zahtev Policije Kosova.

Javnost u Srbiji saznala da je ukinuta poternica za Haradinajem u subotu, 2. decembra, na šta je reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova

U junu ove godine pravna kancelarija Interpola je zatražila od MUP-a Srbije da podnese argumente protiv prihvatanja zahteva Policije Kosova.

MUP je odgovorio na zahtev Interpola, a na njihov odgovor reagovala je Policija Kosova koja je pružila „konkretne argumente“ zašto institucije Srbije nemaju pravo da podnose naloge za hapšenje i medjunarodne poternice.

Glavni argument Policije Kosova, a koju je podržao i UNMIK, bila je činjenica da institucije Srbije rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti iz 1999. godine nemaju jurisdikciju na teritoriji Kosova.

Prema tumačenju Policije Kosova ni jedna država ne može hapsiti gradjane Kosova koji su bili na poternicama Srbije pozivajući se na nekadašnje poternice Interpola, medjutim Srbija može tražiti hapšenje i izručivanje lica sa Kosova koja su optužena u Srbiji samo na osnovu posebnih medjudržavnih sporazuma sa zemljama sa kojima ima takve sporazume.

Javnost u Srbiji saznala je da je Interpol ukinnuo poternicu za Haradinajem 2. decembra, na šta je reagovalo Ministarstvo unutjih poslova, koje je najavilo je žalbu na tu odluku.

Povezane vesti:

Viši sud Srbije: Poternica za Haradinajem i dalje na snazi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.