Han: EU ne može i neće da uvozi granične sporove

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose, i da Evropska unija ne može i neće da uvozi bilateralne sporove.

„Srbija mora da reši i primeni pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, a mi smo tu da pomognemo kao i u rešavanju drugih graničnih  pitanja sa drugim susedima“, rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare  sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da to treba videti kao priliku „jer nerešeni granični problemi nisu dobri ni za jednu zemlju i zato na to treba gledati kao na nešto pozitvino“.

Han je zahvalio Vučiću „na hrabrosti da pokrene unutrašnji dijalog“ o Kosovu jer se to ne tiče samo budućnosti Srbije već bezbednosti i mira u celom regionu u kojem Srbija ima možda najznačajniju ulogu.

Han je rekao da Srbija ima realnu perspektivu u EU i da zemlju očekuju teške reforme, naročito u vladavini prava.

„Srbiju očekuju teške reforme, naročito u vladavini prava, ali ne samo na papiru, već da se životni uslovi gradjana u Srbiji poboljšaju“, rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Han je došao u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan kojom je predvidjeno da Srbija, uz ispunjenje svih uslova, 2025. može postati članic EU.

Srbija može pogurati region ka EU

Evropski komesar je rekao da Srbija kao jedan od lidera u evrointegracijama Zapadnog Balkana može da pomogne u napretku celog regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Han je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je u interesu Srbije da sve zemlje regiona idu napred.

„Srbija je trenutno jedna od predvodnica koje mogu poslužiti kao primer… Važno je da neko gura region unutar regiona“, rekao je Han.

U juče objavljenoj Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan navodi se da su Crna Gora i Srbije najdalje odmakle u evrointegracijama od zemalja regiona.

Han je rekao da su evrointegracije „regata a ne konvoj“, što znači da će zemlje regiona ulaziti u EU prema zaslugama u sprovedenim reformama.

Evropski komesar je rekao da u regionu postoji mnogo neiskorišćenog potencijala i da je potrebno povećati saradnju i ekonomsku razmenu u regionu.

Svi delovi Zapadnog Balkana imaju evropsku perpsektivu

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da svi delovi Zapadnog Balkana imaju perspektivu koja je izražena u strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan, i koja treba da stvori pozitivan pritisak na sve političare u regionu kako bi radiili na perspektivi u interesu svojih gradjana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Han je rekao da pozitivni rezultati dijaloga Beogarda i Prištine treba da budu u interesu i Kosova i Srbije, a to je evropska perspektiva.

On je dodao da je uveren u to ali da se ne bi trebalo obavezivati na precizne datume, jer je uvek reč o kvalitetu, a ne brzini i najvažnije je rešenje koje će doneti mir i stabilnost.

Evrointegracije treba da budu nacionalni projekat Srbije

Komesar Han izjavio je danas u Beogradu da su za ulazak Srbije u Evropsku unije potrebni napori svih koji su posvećeni evropskoj budućnosti.

Han je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je potrebno da evrointegracije postanu nacionalni projekat kako bi različiti delovi drušva to prihvatili.

Parlament, vlada, opozicija, civilno društvo, mediji, svi treba da odigraju svoju ulogu u evropskim integracijama, rekao je Han.

Srbija ima realnu perspektivu u EU

Han je rekao danas da Srbija ima realnu perspektivu u Evropskoj uniji i jedinstvenu priliku da iskoristi Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Han je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je Srbije Strategijom „prvi put dobila indikativni vremenski okvir kako može da iskoristiti priliku“.

On je rekao da juče Evropska komisija usvojila Strategiju i da to što je on došao dan posle pokazuje posvećenost EU.

Vučić: Pred Srbijom najteži zadaci na evropskom putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne želi da analizira Strategiju proširenja Evropske unije (EU), ali da je potpuno jasno da su pred Srbijom najteži zadaci.

Posle sastanka s evropskom komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanesom Hanom, Vučić je rekao da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od najvećih problema, koje je nazvao „planinskimlancem prepreka ka članstvu u EU“.

„I nije reč o tome kako ćete da se zovete… već je pitanje mnogo krupnije, mnogo hiljada kvadratnih kilometara, a još važnije je tu pitanje ljudi koji žive na Kosovu i kako će njihov status biti regulisan“, rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju došlo vreme da donosi odluke, „da plati neke cene iz prošlosti“.

On je, takođe, kao važno pitanje naveo i regulisanje granice s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

„Mi smo u Sarajevu imali svoje ideje, onda su nam sa Bošnjačke strane iznete druge ideje, mi smo prihvatili te ideje, sačekali ih sa papairom, oni su rekli: ‘E sad nećemo ono što hoćemo’… Granicu sa Hrvatskom, najbolje da ne komentarišem ništa“, rekao je Vučić.

On je rekao da razume da EU posmatra čitav region Zapadnog Balkana na jedinstven način u smislu prostora, ali da će zemlje postajati članice prema svojim zaslugama i da bi neko mogao i da se hvali što su Srbija i Crna Gora prepoznate kao zemlje koje su najbliže članstvu, ali da ono što je ostalo da se uradi predstavlja najteže zadatke.

Predsednik je rekao da Srbiju prema EU privlače vrednosti i bolji ekonomski položaj za građane, ali i to što je Unija najuspešniji mirovni projekat posle Drugog svetskog rata, koji je, prema njegovim rečima potreban prostoru Zapadnog Balkana.

On je dodao da 2025. godina „ne znači nikakve garancije“, ali da „znači građanima kao podstrek da znaju da su urađene neke bitne stvari“.

Na Plenkovićevom mestu ne bih govorio o ratnoj odšteti

Predsednik Vučić izjavio je da je „iznenadjen i zaprepašćen“ izjavom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prilikom predstojeće Vučićeve posete Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti. 

„Što se tiče ratne odštete, bio sam iznenadjen i zaprepašćen temom koju je Plenković pokrenuo. Sve što mogu da kažem je da sam na njegovom mestu, to pitanje ne bih pokretao. Plašim se da Hrvatska ne samo da ne može da dobije ništa, već može mnogo da izgubi. To bih mogao da potkrepim hiljadama raznovrsnih i teških argumenata“, rekao je Vučić. 

Nakon susreta sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanesom Hanom, Vučić je rekao da u posetu Hrvatskoj ide u „dobroj veri“ i da u delegaciji Srbije na put idu stručnjaci koji žele da rešavaju i pitanja iz prošlosti, ali da pre svega razgovaraju o budućnosti. 

„Video sam da su predvideli i neke demonstracije i proteste, ali ja se ne plašim toga. Moj je posao da radim za Srbiju i gradjane i želim da verujem da će i druga strana konstruktivno da pristupi“, rekao je Vučić.

On je rekao da je interes Srbije da ima dobre i prijateljske odnose sa drugim zemljama jer samo tako može da napreduje.

Han o Vučićevom moratorijumu na prošlost: Nekad treba nešto i prećutati da bi se išlo napred
Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je danas da šestomesečni moratorijum na teme iz prošlosti koji u odnosima sa Hrvatskom predlaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „ceni kao doprinos“.

„Naročito u ovom regionu nisu potrebni samo političari već državnici, potrebno je gledati u daleskosežnu perspektivu, ponekad prećutati neko pitanje da biste napredovali i upravo to cenim kao doprinos“, rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je dodao da je za početak potrebno da Hrvatska i Srbija imaju korektne dobrosusedske odnose jer je reč o dve važne zemlje u regionu.

Vučić: Gradjani će odlučivati o teškim temama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pred Srbijom „planina prepreka“ na putu ka EU o kojima će morati da odlučuju gradjani.

Posle sastanka s evropskom komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanesom Hanom, Vučić je rekao da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od najvećih problema, koje je nazvao „planinskim lancem prepreka ka članstvu u EU“.

„Da li su to za nas lake prepreke? Nisu, kao Himalaji su, ali ne bismo bili prvi koji su se popeli na Mont Everest“, naveo je on.

Predsednik Srbije je rekao da je došlo vreme da se „donose odluke, plate cene iz prošlosti i rešavaju pitanja koja decenijama niko nije rešavao“.

Vučić je rekao da će se o tim važnim pitanjima izjašnjavati gradjani i da će vlada poštovati njihovu odluku.

„Gradjani će morati da kažu kako vide budućnost ove naše lepe zemlje. Da li vide budućnost Srbije u Evropi, a za to moramo da platimo odredjenu cenu, koja nije mala ili mislimo da ovako možemo da nastavimo i da budemo na evropskom repu“, rekao je Vučić.

Govoreći o normalizaciji odnosa sa Prištinom, Vučić je dodao da rešenje ne može biti takvo da jedna strana izgubi sve, a druga ne izgubi ništa.

„Takvog rešenja neće biti. Takvo rešenje nema ko ni da predloži. To mora da bude rezultat kompromisa… da bi i jedni i drugi mogli ponovo da budu zadovoljni“, kazao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.