Koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina ocenila je danas da su predsednički izbori u Srbiji na kojima se glasalo u nedelju, održani „u potpuno neregularnoj atmosferi“, kojom su dominirali zastrašivanje gradjana, uzurpacija državnih institucija, medijski mrak, političko nasilje i brojne neregularnosti tokom izbornog procesa.

„Srbija je definitivno ostala bez jedne od retkih demokratskih vrednosti za koje smo mislili da smo ih zauvek dosegli nakon pada Miloševića, a to su fer i pošteni demokratski izbori i mirna smenjivost vlasti na izborima“, ocenila je Gradjanska Vojvodina u saopštenju.

Ocenili su da Srbija „korača putem otvorene diktature i gaženja svih demokratskih procedura“ i dodali da je veoma zabrinjavajuća činjenica da veliki deo domaće javnosti i medjunarodna zajednica „sve to mirno posmatraju“.

Optužili su da je pobednik izbora Aleksandar Vučić potrošio milione evra za „agresivnu kampanju“ i naveli da gradjani Srbije moraju dobiti odgovor na pitanje ko je tu kampanju finansirao i čijim novcem.

„Apelujemo na političke i društvene aktere koji predstavljaju alternativu represivnoj vlasti da u narednom periodu sa velikom ozbiljnošću pristupe stvaranju infrastrukture za odbranu demokratskih vrednosti i ugroženih ljudskih prava u Srbiji. Niko nema pravo da stoji skrštenih ruku, a pred svima nama je veliki posao, ukoliko ne želimo da se probudimo u najogoljenijoj diktaturi, gde će ljudski život vredeti koliko i jedan glasački listić“, piše u saopštenju.

Gradjansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Gradjanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Gradjanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar, Centar gradjanskih vrednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − seventeen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.