петак, 23. фебруар 2018.

Град Вршац заједно са градовима и општинама до смањења ризика од елементарних непогода

Градоначелница Вршца Драгана Митровић у име града Вршца потписала је Протокол о сарадњи градова и општина у сливу Велике Мораве и сливу горњег Дунава – Банатски водотокови у Скупштини града Београда, који има за циљ смањење ризика од елементарних непогода.

Протоколи о сарадњи обухватили су 12 општина и градова дуж слива Велике Мораве (Крагујевца, Јагодине, Пожаревца, Баточине, Раче, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Жабара, Параћина, Свилајнца, Варварина и Ћићевца) и 19 локалних самоуправа у сливу горњег Дунава – Банатски водотоци (Аде, Алибунара, Беле Цркве, Вршца, Житишта, Зрењанина, Кањиже, Кикинде, Ковачице, Ковина, Нове Црње, Новог Бечеја, Новог Кнежевца, Опова, Панчева, Пландишта, Сенте, Сечња и Чоке).

Сарадња локалних самоуправа успостављена је у циљу смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе рекао је да су нас катастрофалне поплаве 2014. и 2016. године натерале да се суочимо са нашом неспремношћу за такве ванредне ситуације, као и да разумемо последицу неинвестирања у одбрамбене капацитете.

Додао је да се, ипак, показало колико смо сналажљив и упоран народ: „Изашли смо одлучни да ћемо наредне ванредне ситуације, изазване елементарним непогодама дочекати спремнији и започети заједно активности на отклањању узрока климатских промена на локалном нивоу“.

Ружић је поручио да ће бити направљен одговарајући законски оквир за ту сарадњу дуж сливова, а посебно у погледу располагања људским и финансијским ресурсима за међуопштинску сарадњу.

„Добили смо локалне шампионе смањења ризика од катастрофа“, истакао је Ружић и захвалио на помоћи СКГО, ЕУ, УНДП и Организацији за храну и пољопривреду при УН и Светској банци.

На свечаности је обележена и годишњица потписивања протокола о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве и слива Колубаре и представљени резултати те иницијативе, реализоване са идејом смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.