Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je danas pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da Hrvatska poštuje sve presude Haškog tribunala, iako se ne slaže s nekim njihovim zaključcima.

Na sednici o poslednjem izveštaju o radu Tribunala, Grabar-Kitarović je rekla da Hrvatska „odbija tumačenja nedavne presude Haškog suda u predmetu Prlić i drugi da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima pred Haškim sudom“.

„Haški sud se bavio pojedinačnim optuženicima koji su pred tim sudom bili strane u postupku. Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrdjivanje kaznene odgovornosti Hrvatske ili njenog rukovodstva navodi na krivi trag i pogrešno je“, rekla je Grabar-Kitarović.

U presudi Jadranku Prliću i šestorici saoptuženih bosanskih Hrvata, Tribunal je utvrdio da su u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Muslimana učestvovali tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjman i neki njegovi saradnici.

Grabar Kitarović je rekla da je pre izricanja presude apelaciono veće Tribunala u jednom dokumentu navelo da lideri Hrvatske nisu bili optuženi, niti im je bilo sudjeno.

Ona je rekla da se nedavna presuda u predmetu Prlić i drugi ne sme zloupotrebljavati kako bi se implicirala kolektivna krivica Hrvata u BiH ili kako bi se onemogućavali njihovi legitimni politički ciljevi kao jednog od tri konstitutivna naroda.

„Nijedna se zajednica onde ne sme osećati uznemireno, a upravo to je nažalost ono čemu svedočimo ovih dana. Hrvati se moraju osećati sigurno u domovini koju dele s Bošnjacima i Srbima. Pozivam sve političare u BiH da prvenstveno misle na svoju odgovornost za dobrobit oba entiteta i BiH kao celine“, rekla je ona.

Ona je, sa druge strane, izrazila posebno zadovoljstvo presudama koje je Tribunal izrekao nekadašnjim vodjama Srba u Hrvatskoj kojim je, kako je rekla, utvrdjeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za „stvaranje Velike Srbije“.

Izrazila je i žaljenje što pred Haškim sudom nije osudjen bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević, što niko nije odgovarao za sukobe i zločine u Vukovaru, kao što ni Ratko Mladić nije bio optužen za delovanje dok je bio u Hrvatskoj.

„Slobodan Milošević kao glavni kreator projekta Velike Srbije, koji je doveo do tragedije u bivšoj Jugoslaviji, izbegao je konačnu presudu, što ostavlja veliku prazninu u ostavštini Suda“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da kada Hrvatska govori o „velikosrpskoj agresiji“ krivicu ne pripisuje srpskom narodu, nego „isključivo odgovornost Slobodana Miloševića i njegova režima u to vreme“.

Grabar-Kitarović je rekla da za „strahote tromesečne opsade Vukovara Haški sud nažalost nije optužio nikoga“.

„Iako je presuda na sudjenju Ratku Mladiću donela stanovito olakšanje porodicama njegovih brojnih žrtava genocida u Srebrenici, ovde moram ponovno podsetiti da je on upravo u Hrvatskoj 1991. započeo svoj ratni pohod, da bi ga kasnije nastavio u susednoj BiH. Stotine njegovih žrtava u Hrvatskoj, u Škabrnji ili Nadinu, da spomenem samo najpoznatija mesta, nikada nisu dočekali da mu se za te zločine sudi. Štaviše, oni nikada nisu ni bili uključeni u optužnicu protiv njega“, rekla je ona.

Kao nasledje Tribunala, ona je navela „razumevanje da su sve strane počinile zločine“, podvlačeći da se „Hrvatska suočava s tom istinom“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.