Predsednički izbori u Srbiji su se zbog nesposobnosti opozicije da se okupi oko jedne ličnosti pretvorili u referendum za ili protiv Aleksandra Vučića, „koji se sad predstavlja kao čovek stabilnosti u regionu i garant evropske budućnosti Srbije“, piše danas francuski list Figaro u izveštaju iz Beograda.

Izveštač Figara navodi da „bivšeg ministra informacija u vladi Slobodana Miloševića u zemlji optužuju da uvodi autoritarni režim i želi mandat da vlada bez opozicije do 2022-e“.

Francuski list takodje navodi „nijansiranu ocenu predstavnika Evropske unije u Beogradu“ koji postavljaju pitanje „da li Vučić navodno pokazuje dva lica, jedno uverljivo u inostranstvu i drugo mračnije u zemlji“ i uzvraćaju:“Možda, ali treba priznati da je on pružio rezultate kad je reč o regionalnoj stabilnosti“.

Figaro ističe da „dijalog pokrenut s Kosovom (čiju nezavisnost Srbija na priznaje), njegove poruke u prilog pomirenja medju susednim zemljama, kao i delovanje u prilog EU ulivaju poverenje medju Zapadnjacima“.

Pariski dnevnik takodje prenosi mišljenje predsedničkog kandidata Saše Jankovića da je „Srbija toliko lažna demokratija da oni koji su je izvitoperili uopšte ne brinu da to sakriju“.

Janković, navodi Figaro, stavlja do znanja da su „oni koji nam vladaju ti koji izazivaju sukobe, a potom se prikazuju kao jedini koji su u stanju da ih otklone“.

„I upire prstom u Evropsku uniju koja Zapadni Balkan žrtvuje dugoročno zarad stabilnosti na kratak rok“, prenosi francuski list ocenu Jankovića koji napominje da „jeste istina da Vučić ima dva lica, jedno uverljivo u inostranstvu i mračnije u zemlji, ali treba priznati da je ostvario rezultate u pogledu regionalne stabilnosti“.

Figaro zaključuje da „dok opozicija nije uspela da Vučiću nametne drugi izborni krug, uvodničar lista Politika Boško Jakšić strahuje da stavovi Evrope na Balkanu proizvode niz autokrata“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 4 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.