Koceljeva je po deveti put prestonica zimnice. Naime, tamo je u toku privredno-turistička manifestacija „Festival zimnice“ koja je okupila 230 izlagača i 15 hiljada posetilaca. Proverili smo šta je sve u ponudi.

Izvor: N1

Razna slatka, džemovi, sokovi, sirupi… Paprike u raznim oblicima, krastavci, krastavci ljuti, pinđuri…

Ukratko i slatki i kiseli program. A najtraženiji u prestonici zimnice je – ajvar. Recept za ajvar u Koceljevi naravno ne otkriva niko, ali priznaju da je tajna u ručnom radu i u tome što je sadržaj svake teglice lišen hemije.

„Znači, samo na prirodan način. I to je tradicija naša i to želimo da očuvamo. I zbog toga je možda malo i skuplje“, kaže Svetlana Mijatović.

Petsto dinara je tegla ajvara i ista je na čak 230 tezgi. Ako ne cena, kvalitet je ono što poput magneta svake godine ovde privuče čak 15.000 posetilaca. Među njima, ove godine i predsednica vlade. Koja, doduše, nije morala da vadi novčanik. Neplanski, špajz će napuniti bez troška.

„Ovo je za vas!“, „Evo ovo ću vam pokloniti, imam jednu divnu paprikicu“, „Slatko za vas ujutru kad krenete na posao malo da se poslužite!“, darovali su prodavci premijerku.

Ona kaže da je sada pripremljena za zimu – kompletno.

Dok kupci pune ostave, prodavci ugovaraju porudžbine. Što je i cilj tvrde organizatori Devetih dana zimnice i hvale se: „Domaćice koje su proizvodile 250 tegli godišnje, preko festivala su proširile biznis toliko da u godini sada prodaju i 3.000 teglica“.

„Mnogi ovde dođu pa ne prodaju nijednu teglu. Dve, tri pet. Ali priča nastaje posle festivala. Ovo je jedno prikazivanje. Ko se pokaže čini mi se u Koceljevi da posle toga ostaje neki otvoren prozor, otvorena vrata za nešto dalje“, kaže Vladimir Matić, organizator.

A kako je sadržaj teglica samo prilog jelu, ne štedi se ovde ni na bazi oborka. Kako niko ne bi otišao kući praznog stomaka, proizvođačima zimnice pomoglo je 50 jagnjića i isto toliko prasića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.