Evropski pokret u Srbiji pozvao je danas gradjane i gradjanke Srbije da 2. aprila glasaju na predsedničkim izborima i da jasno izraženim političkim opredeljenjem slome političku apatiju i pokažu svoj demokratski kapacitet.

„Gradjansko pravo i dužnost je da po svom slobodnom izboru, date glas za vama najboljeg kandidata za predsednika Republike Srbije“, naveo je Pokret u saopštenju i posebno apelovao na mlade da svojim glasom aktivno učestvuju u izgradnji sigurnije i izvesnije budućnosti.

Ističući da je za izgradnju moderne i evropske Srbije neophodno aktivno učešće svih gradjana, Pokret je naveo da će izbori biti održani u atmosferi naglašenog evroskepticizma i uz pitanje s kakvom Evropom će Srbija pregovarati.

„Evroskepticizmu pogoduje sporost odvijanja reformi, kako naših tako i evropskih, a pre svega, izostanak vidljivog i opipljivog napretka i prosperiteta za gradjane Republike Srbije. Uvereni smo da je proces evropske integracije stalan podsticaj za konsolidaciju demokratije, kao i ekonomski razvoj“, piše saopštenju.

Pokret je naveo da gradjani treba da glasaju za kandidata koji iskreno zagovara ubrzanje evropskih integracija, mir, stabilnost i dijalog u regionu, vladavinu prava, efikasnost i nezavisnost pravosudja, strogu podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, demokratiju umesto partokratije, što podrazumeva demokratske vrednosti i slobode i kulturu političkog i javnog dijaloga, podstičući slobodu mišljenja i izražavanja, i slobodu medija.

„Institucija predsednika koga gradjani Srbije neposredno biraju, ima veliku odgovornost za zastupanje i poštovanje demokratije, vladavine prava, ali i za jasnu podelu vlasti i povinovanje vlasti zakonu i Ustavu“, naveo je Pokret i podsetio na ustavna ovlašćenja i ograničenja institucije predsednika koja treba imati u vidu u oceni predizbornih obećanja kandidata.

„Očekujemo da predsednik Srbije iskaže i u praksi potvrdi evropsko opredeljenje Republike Srbije, koje nije samo opredeljenje za članstvo u EU, već i za sistem vrednosti koji EU zastupa i promoviše, i da na adekvatan način mobiliše sve resurse u zemlji kako bi zajednički pronašli najbolji odgovor na izazove budućih promena, kako u našem društvu, tako i u samoj EU“, istakao je pokret.

Evropski pokret apelovao je na pоlitičkе аktеrе u Srbiјi dа je regularnost izbornog procesa jedna od osnovnih tekovina moderne demokratske Srbije koja nikako ne sme da se ugrozi, jer bi to bio udarac razvoju demokratije i njenih vrednosti, kao osnovi svih prava i sloboda gradjana i gradjanki Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =