Beograd — Evropski pokret Srbije pozvao je građane da izađu na predstojeće predsedničke izbore i političkim opredeljenjem pokažu svoj demokratski kapacitet.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

U saopštenju dostavljenom medijima, Evropski pokret ističe da je građansko pravo i dužnost da, po svom slobodnom izboru, daju glas za najboljeg kandidata za predsednika Republike Srbije.

Evropski pokret posebno apeluje, kako navodi, na mlade da svojim glasom aktivno učestvuju u izgradnji sigurnije i izvesnije budućnosti.

Uverenje tog pokreta je da kandidat treba da zastupa i iskreno zagovara ubrzanje evropskih integracija, mir, stabilnost i dijalog sa susedima u regionu te posvećenost smanjivanju političkih napetosti.

Takođe, budući predsednik treba da radi na vladavini prava, efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa, strogu podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, demokratiju umesto partokratije, što podrazumeva demokratske vrednosti i slobode i kulturu političkog i javnog dijaloga, podstičući slobodu mišljenja i izražavanja, i slobodu medija.

Institucija predsednika, navodi se u saopštenju, koga građani Srbije neposredno biraju, ima veliku odgovornost za zastupanje i poštovanje demokratije, vladavine prava, ali i za jasnu podelu vlasti i povinovanje vlasti zakonu i Ustavu.

„Stoga podsećamo na ustavna ovlašćenja i ograničenja institucije predsednika koja svakako treba da imamo u vidu u oceni predizbornih obećanja kandidata“, navodi se u saopštenju.

Evropski pokret očekuje da predsednik Republike Srbije iskaže i u praksi potvrdi evropsko opredeljenje Republike Srbije, koje nije samo opredeljenje za članstvo u EU, već i za sistem vrednosti koji EU zastupa i promoviše, i da na adekvatan način mobiliše sve resurse u zemlji kako bi zajednički pronašli najbolji odgovor na izazove budućih promena, kako u našem društvu, tako i u samoj EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 2 =