Evropska unija pozvala je danas Rusiju da „odmah oslobodi mirne demonstrante“, medju stotinama uhapšenih prethodnog dana tokom demonstracija protiv korupcije.

„Operacije policije u Ruskoj Federaciji, koja je pokušala da rasturi demonstracije i uhapsila stotine gradjana, medju kojima i opozicionog vodju Alekseja Navalnog, sprečile su ih da iskoriste svoja osnovna prava, uključujući i pravo na slobodu govora, pridruživanja i mirnog okupljanja što je sve navedeno u Ustavu Rusije“, rekla je portparolka EU u saopštenju.

Ruska policija uhapsila je juče najmanje 130 osoba, medju kojima i lidera opozicije Alekseja Navaljanog koji su u Moskvi učestvovali na skupu protiv korupcije, saopštila je nevladina organizacija OVD-Info.

Demonstracije osude korupcije održane su juče širom Rusije na poziv opozicionara Navaljnog, uprkos zvaničnoj zabrani većine tih skupova.

Opozicionar i bloger pozvao je na demonstracije posle nedavnog izveštaja u kojem tvrdi da premijer Dmitrij Medvedev gomila skupocene vile, jahte i vinograde vrednosti više milijardi kojima upravlja preko dobrotvornih organizacija pod kontrolom svojih saradnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 17 =