Sremski episkop Srpske pravoslavne crkve Vasilije izrazio je „tugu i žalost“ zbog pljačke Saborne crkve i Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, a na vest da je za tu pljačku osumnjičen jedan sedamnaestogodišnjak iz tog mesta, on je upitao kako je društvo došlo do tog „stupnja neosetljivosti i nemarnosti jednih prema drugima“.

Episkop je u saopštenju naveo da je u noći između 20. i 21. septembra provaljeno u Sabornu crkvu, a u noći između 24. i 25. septembra provaljeno i u Patrijaršijski dvor.

„Provalnik je ugrozio ne samo predmete kulturnog nasleđa našeg naroda iz Hrvatske, koje treba da vratimo po osposobljavanju hramova i povratku naroda, nego je do te mere bio drzak da je ušavši u odaje samog episkopa mogao ugroziti i život episkopa i njegovih pomoćnika“, naveo je u episkop Vasilije.

 Ocenio je da su ti događaji „zastrašujujući“, jer pokazuju nespremnost društva da se suoči sa izgrednicima.

„To pokazuje da društvo proživljava istinsku krizu, jer je spustivši lestvicu dostojanstva ljudske lično na preživljavanje ‘punjenjem stomaka’, zanemarivanje izgrađivanja pravih vrednosti ljudskosti i insistiranja na njima doprinelo da više ništa nije sveto i da sve može biti uzeto i oteto“, naveo je episkop Vasilije.

Dodao je da predmeti koji su odneti iz objekata SPC-a u Sremskim Karlovcima nisu vlasništvo pojedinca, nego institucije koja čuva „ono što je i sama nasledila i što treba da prosledi na dalje čuvanje“.

Novosadska policija danas je saopštila da je jedan sedamnaestogodišnjak osumnjičen da je provalio u Sabornu crkvu i Patrijaršijski dvor u Sremskim Karlovcima i da je ukrao novac, različite predmete i insignije.

Pretresom njegovog stana, policija je pronašla ukradene stvari, kao i alat kojim je, kako se sumnja, provalio u verske objekte, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 2 =