Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijang ocenio je da je Srbija postigla zadivljujuće rezultate u razvoju i da Kina kao njen iskren prijatelj i pouzdan partner želi da postiže još bolje rezultate.

„Nas vezuje duga istorija prijateljstva i naši narodi neguju posebne emotivne veze“, rekao je on u govoru poslanicima Narodne skupštine.

On je u ime Kine i u svoje ime zahvalio svim poslanicima Skupštine Srbije koji se zalažu za prijateljstvo s Kinom.

Posebnoj sednici Skupštine Srbije prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri i strane diplomate.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa rekao je da je ovo njegova prva poseta Srbiji i da oseća „raznoliku istoriju“ te zemlje.

„Ovde se susreću i integrišu civilizacije Istoka i Zapada. U borbi za nezavisnost i održavanje suvereniteta, srpski narod je prevazišao brojne teškoće i napisao istoriju punu potresnih priča“, rekao je on.

Dodaje da se „prijatelji poznaju u nevolji“, da Srbija i Kina neguju prijateljstvo koje se, kako je ocenio, neprekidno produbljuje.

Podsetio je da je 2016. godine prilikom državne posete predsednika Si Đinpinga Srbiji, lideri dve zemlje odlučili da odnose podignu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, što je presedan u odnosima Kine sa zemljama Srednje i Istočne Evrope, čime je otvoreno „novo istorijsko poglavlje prijateljske saradnje Kine i Srbije“.

Ukazao je na ekonomsku saradnju i infrastrukturnu saradnju koja je, kako je rekao, u zamahu, podsetivši na izgradnju pruge Beograd-Budimpešta i „Mosta prijateljstva“ na Dunavu kod Beograda, za koji je kazao da je prvi koji je Kina izgradila u Evropi.

Naveo je da je obim trgovine Srbija-Kina prošle godine iznosio 590 miliona dolara sa rastom od 8,2 odsto i da je za prva četri meseca ove godine rast premašio čak 20 odsto, te je Kina postala najveći trgovinski partner Srbije u Aziji.

On je naveo da je Srbija veoma važna zemlja u projektu „Pojasa i puta“ i da je prva u regionu potpisala memorandum o zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta“ s Kinom.

Podsetio je da su nekada jugoslovenski filmovi „Valter brani Sarajevo“ i „Most“, pridobili simpatiju kineskih gledalaca, a da se i danas pesma „O Bela, ćao!“ široko peva u Kini.

Džang Deđijang je naveo da Srbija i Kina treba da dalje povećavaju obim trgovine i ulaganja, podižu nivo industrijsk saradnje, unapređuju „velike reprezentativne projekte“, kao što su pruga Beograd-Budimpešta, „Železara Smederevo“, i učvršćuju već jaku stranu saradnje u energetici.

On je naveo da je saradnja Kine i Srbije u međunarodni organizacijama „izvrsna“.

„Dve strane često blisko sarađuju u važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. Očekujemo da će dve strane dalje jačati stratešku komunikaciju i koordinaciju u tom aspektu. Zajedno promovišu liberalizaciju međunarodne trgovine i investicija. Odlučno se suprotstavljaju protekcionizmu, zalažu za izgradnju svetske ekonomije otvorenog tipa. Dalje, zajedno se zalažu za multilateralizam, podstiču izgradnju pravedno i ravnopravnog međunarodnog poretka na svetu i zajedno stvaraju sudbinsku zajednicu celog čovečanstva“, rekao je Džang Deđijang.

On je u govoru podsetio da je Srbija prva zemlja Srednje i Istočne Evrope koja je ostvarila potpunu liberalizaciju režima putovanja s Kinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + eighteen =