Prema istraživanju King’s koledža u Londonu spavanje je faktor rizika za različita stanja uključujući gojaznost i kardiovaskularne bolesti, a neki podaci sugerišu da više od trećine odraslih osoba u Velikoj Britaniji, tamo gde je ovo istraživanje i sprovedeno, ne spava dovoljno tokom noći, prenosi sajt Geek.

Pokazalo se da čak i dvadeset minuta dodatnog sna smanjuje potrebu za slatkim. Naučnici sa King’s koledža su utvrdili da oni koji provedu više vremena u krevetu, ali ne predugo, uspevaju i jesti zdravije.

Testirali su grupu ljudi koja je spavala manje od sedam sati tokom noći. Rečeno im je da odlaze na spavanje dvadeset jedan minut ranije, što je za rezultat imalo to da su smanjili unos nezdravih šećera i drugih namirnica za deset grama, a to je trećina ukupne količine koja se preporučuje na dnevnoj bazi.

Grupa je smanjila takođe i unos ugljenih hidrata. Veruje se da nedostatak sna deluje na moždane ćelije tako da više reaguju na nezdravu hranu. To je ujedno i jedan od razloga što ljudi koji ne spavaju dovoljno dugo imaju višak kilograma.

Ranija istraživanja su već pokazala da nedostatak sna deluje tako da ljudi pojedu 385 dodatnih kalorija u danu.

U ovom istraživanju su učestvovale dve grupe ljudi u kojima je bila po 21 osoba. Jedna grupa je spavala između pet i sedam sati, dok je druga spavala dodatnih 21 minut. Nakon mesec dana je ta druga grupa smanjila unos šećera za 9,6 grama dnevno. S vremenom su produžili i vreme spavanja za 55 minuta.

Zaključak koji se nameće je da više vremena u krevetu može dovesti do zdravije ishrane, prenosi Geek.

“Činjenica da je produžavanje sna dovelo do smanjenog unosa slobodnih šećera, a pritom se misli na šećere koje hrani dodaju proizvođači ili ljudi kod pripremanja hrane kod kuće, sugerišući da jednostavna promena načina života može zaista pomoći ljudima da konzumiraju zdraviju hranu“, primetila je dr. Vendi Hol iz Odeljenja za nauke o ishrani.

„Trajanje i kvalitet spavanja su područje povećane zabrinutosti za javno zdravlje i faktor su rizika za različita stanja. Pokazali smo da se navike spavanja mogu relativno lako menjati kod zdravih odraslih osoba koristeći se personalizovanim pristupom“, kaže njen kolega Haja Al Katib.

“Naši rezultati takođe upućuju na to da povećanja vremena u krevetu na sat vremena ili duže mogu dovesti do zdravijih izbora hrane. To dodatno jača vezu između kratkog spavanja i slabijeg kvaliteta ishrane koje su već zapažene u prethodnim istraživanjima“, dodaje on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.