Češka policija izvela je veliku raciju u Pragu i centralnom delu zemlje i uhapsila 16 osoba, među kojima je najveći broj državljana Srbije. Otkriveno je 11 savremenih plantaža marihuane, čija bi ulična vrednost posle žetve bila oko dva miliona evra.

„Pojavljuje se novi trend da se neke narodnosti bivše Jugoslavije uključuju u specifične grane narko biznisa“, saopštila je portparolka češke Nacionalna centrala za borbu protiv narkotika , Barbora Kudlačkova.

Među uhapšenima kojima za organizovani kriminal – proizvodnju marihuane i šverc kokaina u Češkoj preti i do 24 godine zatvora, najviše je državljana Srbije, zatim Makedonaca, a u organizovanu narko-bandu bili su uključeni i Česi.

Srbi i Makedonci su osnivali u Češkoj preduzeća koja su kupovala nekretnine gde su gajili i prerađivali marihuanu na tehnološki naprednim plantažama, savremenim toliko da su iznenadile i češku policiju.

„Koristili su savremene, relativno skupe tehnologije, posebne šatore za sadnice, kao i đubrivo kako bi što pre dobili visoko selekcionisanu netehničku konoplju sa visokim sadržajem psihosupstanci“, objasnila je Kudlačkova.

Prilikom pretresa 20 kuća i poslovnih prostora policija je zaplenila 7.246 biljaka koje bi dale marihuanu vrednu na crnom tržištu dva miliona evra, a takođe i 34 kilograma sušene marihuane i kilogram kokaina.

Nekoliko uhapšenih članova bande služilo se lažnim ispravama, dok je za jednim raspisana međunarodna poternica.

Svi su u zatvoru i čekaju suđenje, saopštila je češka policija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =