Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da taj entitet neće odustati od vojne neutralnosti, najavivši da će se o tom pitanju izjasniti i Skupština Republike Srpske.

„Na sledeću Narodnu skupštinu ide rezolucija o vojnoj neutralnosti i navešćemo sve što mislimo o tome, očuvanje ustavnog poretka, pozicija Republike Srpske i vojna neutralnost“, rekao je Dodik za Srnu.On je istakao da će o eventualnom ulasku u NATO odlučivati narod na referendumu, naglašavajući da o tome nije doneta nikakva odluka i da su sve priče te vrste samo spekulacije.

Dodik je objasnio da je Nebojša Radmanović, u vreme kada je bio predsedavajući Predsedništva BiH potpisao odluku koja se odnosi na to da se zatraži otpočinjanje procedure, ali da Akcioni plan za članstvo (MAP) ne znači članstvo u NATO-u. Prema njegovim rečima, u međuvremenu se u svetu promenile mnoge stvari.

„Vidimo na koji način NATO politički deluje i utiče. Imamo percepciju da će NATO ovde, ako bi se tako desilo, poravnati Republiku Srpsku i učiniti BiH unitarnom. Strah od takvog NATO-a postoji među ljudima, a ja samo kao njihov predsednik prenosim taj stav“, rekao je Dodik.

On tvrdi da RS „ne može u NATO, jer to neće narod“, dodavši da je ove stavove nedavno preneo i vojnim atašeima iz devet država diplomatskih predstavništava u BiH, kao i da RS neće dozvoliti knjiženje vojne imovine na svojoj teritoriji na državu BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =