Crnogorski opozicioni Demokratski front (DF) najavio je da će pravosudnim organima Srbije narednih dana podneti krivičnu prijavu protiv dvojice specijalnih crnogorskih tužilaca i dvojice ključnih svedoka Tužilaštva u slučaju navodnog pokušaja terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

DF je saopštio da će krivičnu prijavu podneti protiv glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, tužioca Saše Čadjenovića, svedoka saradnika u slučaju navodnog terorizma, srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića i bivšeg policajca s Kosova Mirka Velimirovića koji je, prema navodima Tužilaštva, otkrio da se priprema napad na institucije na dan izbora u Crnoj Gori.

Front tvrdi da je Katnić naredio optuženom Velimiroviću da na „teritoriji susedne države“ (Srbija) kupi oružje, a da je preko Sinđelića „obezbedio“ novac za oružje „koje je trebalo da bude upotrebljeno za likvidaciju lidera Fronta i obračun s pristalicama i glasačima“ tog opozicionog saveza.

DF je naveo da je reč o „teškom krivičnom delu izvršenom u Srbiji“, da zbog toga „njih treba procesuirati u toj državi“, kao i da istražni organi Srbije imaju potrebne dokaze.

„Narednih dana ćemo podneti krivičnu prijavu i pred pravosudnim organima države Srbije, kako bi pravda zakucala i na njihova vrata“, naveo je DF.

Crnogorsko Tužilaštvo je osumnjičilo 25 osoba iz Srbije, Crne Gore i Rusije za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala nasilan upad u Skupštinu Crne Gore, proglašenje izborne pobede DF-a i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.Među osumnjičenima su i čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, plan kriminalne grupe tokom izbornog dana u Crnoj Gori Katniću je otkrio Velimirović koji je u grupi bio zadužen za nabavku oružja, a koje je po otkrivanju plana uništio „između Srbije i Albanije“, u akciji kojom je rukovodio Katnić.

Velimirović je prošle godine osuđen na šestomesečnu kaznu zatvora, uslovno na godinu dana. Tom presudom sud je prihvatio stav Tužilaštva o postojanju oružja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =