Na protestu u Pragu koji udruženje „Prijatelji Srba na Kosovu“ redovno organizuje povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, danas je upućen poziv češkoj vladi da povuče priznanje Kosova, a na potpis je ponudjena i peticija s tim zahtevom.

U peticiji pročitanoj na Vaclavskom trgu pred manjom grupom demonstranata, piše: „Zahtevamo od vlade Češke da povuče, opozove priznanje tzv. republike Kosovo. Priznanje samozvane države kosovskih Albanaca maja 2008. godine je bilo grubo kršenje medjunarodnog prava od strane tadašnje češke vlade. Iz medjunarodnih sporazuma je jasno da je južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija na čijoj teritoriji su lideri kosovsko-albanske manjine prolasili samozvanu državu i dalje neodvojivi deo Republike Srbije“.

Peticijuu je inicirao regionalni lider opozicione Češke socijaldemokratske stranke Jaroslav Foldina koji je srpskog porekla, a kao prvi ju je potpisao Jan Kavan koji je 1999. godine, u vreme bombardovanja SRJ, bio ministar spoljnih poslova.

U tekstu se zahteva da vlada premijera Andreja Babiša ispravi, kako se navodi, sramno ponašanje vlade premijera Mireka Topolaneka koja je Kosovo priznala i time „nas je uvrstila medju zemlje koje u odnosima uspostavljaju zakone džungle. To je za nas, češke gradjane, aspolutno neprihvatljivo“, stoji u peticiji.

Dok je prvi potpisnik peticije, Jan Kavan za češku redakciju ruskog Sputnjika izjavio da „nije naivan da pomisli da će češka vlada povući priznanje Kosova“, incijator peticije, Foldina poručio je danas da će protesta biti sve dok medjunarodna zajednica ne prizna da je Kosovo Srbija.

Pored optužbe da je priznanjem Kosova pogaženo medjunarodno pravo, Foldina je protiv Kosova kao samostalne države upotrebio i argument na koji su Česi prijemčivi strah od izbeglica i imigranata. Mada u Češkoj nema izbeglica, strajh od njih se paradoksalno izrodio u strah od stranih radnika, medju kojima u Češkoj i Slovačkoj ima sve više Srba.

„Kako je nastala ta zemlja (Kosovo)? Nema privredu, tamo je visoka nezaposlenost. Preko Kosova ovamo dolaze izbeglice“, kazao je Foldina.

Taj češki opozicioni poslanik srpskog porekla, poručio je da Češka mora da misli na bezbednost.

„Srbi su prirodni prijatelji našeg naroda. Imamo šta da im vratimo. Mi Česi i Slovaci nismo takve prodane duše kao Karel Švarcenberg i tadašnja vlada, nismo ovce“, rekao je Foldina.

Demonstrantima se obratio i češki režiser Vaclav Dvoržak, autor dokumentarnog filma „Oteto Kosovo“.

Ispred kipa zaštitnika češkog naroda, svetog Vaclava na konju, organizatori protesta razvili su veliki transparent „Kosovo je Srbija“.

Demonstracije i potpisivanje peticije da Češka povuče priznanje Kosova biće održane u subotu u još nekim češkim gradovima.

Ministarstvo spoljnih poslova je već na prvu najavu Foldine da organizuje peticiju, saopštilo krajem januara da ne vidi razlog da povuče priznanje Kosova.

„U slucaju Kosova za to nema razloga. Takodje, Medjunarodni sud je doneo presudu prema kojoj je jednostrana Deklaracija o nezavisnosti Kosova bila u skladu s medjunarodnim pravom“, saopštilo je češko Minstarstvo na prvo pominjanje Foldinine peticije.

Ministarstvo je upozorilo da bi Češku takav korak koštao velikog dela medjunarodnog kredibiliteta.

Uz to bi se „stvorila pravna nesigurnost, na primer da li važi i da li može da se sprovodi Sporazum izmedju Češke i Republike Kosovo o vraćanju lica s nelegalnim boravkom, što je naš nedvosmisleni interes“, reklo je Ministarstvo češkoj novinskoj agenciji ČTK.

(VIDEO: https://www.facebook.com/zarko.raptor/videos/1448341068608485)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.