Demarkacija na dnevnom redu Skupštine Kosova pre svečane sednice u nedelju

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je danas izjavio da očekuje da se sednica Skupštine Kosova na kojoj će na dnevnom redu biti Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore biti održana pre svečane sednice posvećene desetoj godišnjici proglašavanja nezavisnosti Kosova u nedelju.Veselji je to izjavio nakon sastanka koji su sa šeficom kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom imali predstavnici stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova.

Predstavnici političkih stranaka, sem Samoopredeljenja su danas pozdravili zajedničku izjavu predsednika Crne Gore i Kosova, Filipa Vujanovića i Hašima Tačija, ocenivši da otvara mogučnost rešavanja problema demarkacije.

Predsednik Tači je danas na vanrednoj konferenciji za medije izjavio da očekuje da zajednička izjava ohrabri poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum  o demarkaciji granične linije između dve zemlje.

Prema njemu, zajednički poziv je upućen polazeći od međusobnog poverenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a uz poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti obe države, uz ispunjavanje obaveza iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.

U zajedničkoj izjavi dva predsednika su pozvali nadležne instituicije Crne Gore i Kosova da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno informišu o tome da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime bi se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obeležavanje granične linije.

Ova radna grupa će, ukoliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore na pravcu Čakora i Kule i Žlepi, što je predviđeno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.