Proglas podrške osnivanju Narodne stranke, koju je ranije najavio Vuk Jeremić, potpisalo je više od 70 javnih ličnosti, advokata, lekara i bivših ambasadora, piše list Danas u izdanju za petak, 13. oktobra.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, gradjani Srbije će na štandovima u većim gradovima od subote, 14. oktobra moći da potpišu Proglas podrške.

U Proglasu se navodi da Srbija prolazi kroz duboku moralnu, društvenu, ekonomsku i političku krizu, tehnološki i ekonomski zaostaje za zemljama u okruženju i svetom, te da „siromaštvo i nedostatak perspektive predstavlja ključne probleme društva“.

Po navodima lista, Proglas su potpisali dramski pisac Siniša Kovačević, bivši sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić, advokati Borivoje Borović, Vladimir Gajić i Vladimir Vučinić, istoričar Čedomir Antić, književnik Vladimir Kecmanović.

Medju potpisnicima Proglasa su i bivši ambasador Radivoj Cvetićanin, Milovan Božinović, Maja Mitrović, Uglješa Zvekić i Vladimir Petrović.

Podršku Narodnoj stranci dali su i plivač Milorad Čavić, pisac Marko Vidojković, radijski voditelj i glumac Marko Stepanović, režiser Ivan Jović i učesnik petooktobarskih demonstracija Ljubisav Djokić, poznatiji kao Džo Bagerista.

Proglas su potpisali i glumac Bane Tomašević, književnik Gojko Tešić, režiser Predrag Gaga Antonijvić, univerzitetski profesori Aleksandar Jovanović, Čedomir Maksimović, Goran Obradović i književnih Vuk Krnjević.

Jeremić je ranije rekao da će 22. oktobra biti Osnivačka skupština Narodne stranke, kao „snažna opozicija aktuelnom režimu“.

„Od 22. oktobra u zvaničnom punom smislu postojaće Narodna stranka stranka političkog centra koja će pokušati da premosti neke od podela u našem društvu, pre svega podelu na gradjansko i nacionalno“, kazao je Jeremić i dodao da je verovatnije da bude na čelu stranke, nego da ne bude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − nine =