Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su odnosi Srbije i Slovenije „dostigli nivo koji može da posluži kao primer uspešne dobrosusedske saradnje“ i da to nije čest slučaj u regionu.

Dačić je u Zadužbini Ilije M. Kolarca, u sklopu manifestacije „Dani slovenačko-srpskog prijateljstva“, rekao da zemlje regiona „moraju zajedno da gledaju u budućnost“ i da na to „svakodnevno podsećaju aktuelna dešavanja“, poput migrantske krize i dešavanja u vezi s kompanijom „Agrokor“.

„Političke elite zemalja regiona, nažalost, veoma često su taoci onog lošeg dela naše zajedničke prošlosti“, dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da ga sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavcem „povezuje lično prijateljstvo“ i da veruje da je ono doprinelo „sve uspešnijoj, bližoj i raznovrsnijoj saradnji“ dve zemlje.

„Okosnicu odnosa Srbije i Slovenije čini sada već redovna praksa održavanja zajedničkih sednica između dve vlade. Treća po redu održana je u Beogradu, oktobra prošle godine, uz prateći Biznis forum koji je okupio oko 120 privrednika iz dve zemlje. Ova praksa se pokazala kao vrlo uspešna“, rekao je Dačić.

On je kazao da trgovinska razmena Srbije i Slovenije konstantno raste i da se u prošloj godini približila iznosu od milijardu evra.

„Srbija predstavlja najvažniju investicionu destinaciju za privredne subjekte iz Slovenije, a posebno ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podržao osnivanje Inovativnog centra za zelenu mobilnost, usmerenog na primenu kreativnih i ekoloških rešenja u snabdevanju automobila na elektronski pogon. Taj centar bi, u okviru projekta „Zelena Balkanika“, trebalo da spoji više država Centralne i Jugoistočne Evrope, od Minhena i Salcburga, preko Ljubljane, Zagreba i Beograda do Skoplja.

Srpski ministar je dodao da „pozitivan sentiment između dva naroda“ otvara prostor za uspostavljanje i vaninstitucionalnih oblika saradnje, o čemu svedoči i ova manifestacija.

Počasni pokrovitelji manifestacije „Dani slovenačko-srpskog prijateljstva“ koja se od 21. do 23. aprila održava u Beogradu su ministarstva spoljnih poslova dve zemlje.

Comments

  1. Gde to nađe Dačić da su odnosi sa Slovenijom primer dobrosusedske saradnje. Možda je mislio u prenosnom značenju. Još se nisu smirile napade hrvatskih političara, sada im je Dačić “izostavio” teritoriju. „Podgrejao“ je šovinizam, nacionalizam i antagonizam, a šta će biti od svega toga, videće se? Ovako nešto se desilo svojevremeno i Miloševiću, nakon raspada SFRJ, da on gaji dobrosusedske odnose sa Grčkom, što se Makedoniji nije svidelo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + seven =