Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu sa ambasadorom Kristijanom Helbahom, izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu, zemlje EFTA i Tursku, o unapređenju saradnje Srbije i Nemačke.

Dačić istakao je da su odnosi Srbije i Nemačke „na veoma visokom nivou, da ih karakterišu intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić i Helbah

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je sa izaslanikom za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, ambasadorom Kristijanom Helbahom, razgovarao o problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i nemačku delegaciju upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Dačić je naglasio da su bilateralni odnosi znatno unapređeni poslednjih godina, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu.

Obim spoljnotrgovinske razmene je prošle godine dostigao skoro četiri milijarde evra, Nemačka je jedan od najvećih investitora, a preko 370 nemačkih kompanija u Srbiji zapošljava oko 35 hiljada radnika, navodi se u saopštenju.

Dačić je rekao da Srbija želi da unapređuje sveukupnu saradnju sa Nemačkom i podsetio da pruža značajan doprinos stabilnosti i jačanju saradnje u regionu, navodeći da će nastaviti sa konstruktivnom politikom u tom pravcu.

Kristijan Helbah, piše u saopštenju, složio se sa ocenom kvaliteta medjudržavnih odnosa i naglasio da Berlin Srbiji pridaje najvažniju ulogu za stabilnost i unapredjenje saradnje u regionu.

Nemački zvaničnik je naglasio da je Srbija ne samo najveća i najvažnija zemlja, regiona već i zemlja s najvećim potencijalom i administrativnim i drugim kapacitetima, prvenstveno u kontekstu evropskih integracija.

Ambasador Helbah je istakao da je za Nemačku veoma važno da Srbija nastavi konstruktivnu ulogu, jer je stabilnost regiona važna i za Nemačku i za Evropu u celini.

Prema njegovim rečima, Nemačka visoko ceni politiku i odnos Srbije prema migrantima, piše u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + fourteen =