Dačić: Da se ponašamo striktno po medjunarodnim pravilima, povukli bismo Briselski sporazum

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dacic izjavio je danas da bi Beograd povukao Briselski sporazum da se ponaša striktno po medjunarodnim pravilima jer Priština vec pet godina nije osnovala Zajednicu srpskih opština (ZSO).

„Nema ZSO, vraćaju se srpske institucije“, rekao je Dačić na beogradskom Fakultetu politickih nauka, gde je prisustvovao otvaranju prostorija Centra za ruske studije.

Ministar je kazao i da nije previše odusevljen tonom kojim se predstavnici medjunarodne zajednice obraćaju Prištini.

„Oni se brecaju samo na Beograd. Koga interesuje što već pet godina nema ZSO? Ne razumeju da bez dogovora sa Srbijom nema stabilnosti u regionu. Ako je sve završeno kada je reč o Kosovu, što nas zovu na razgovore“, upitao je Dačić. On je ocenio da nema alternative razgovorima sa Pristinom, ali je dodao da postoji velika razlika izmedju tehničpkog dijaloga i razgovora koji bi doveo do rešenja u odnosima Beograda i Prištine.

Želimo u EU ali to ne znači da ćemo ikada voditi antirusku ili antisrpsku politiku

Ministar Dačić izjavio je danas da to što Srbija želi da udje u EU nikako ne znači da će ikada voditi antirusku ili antisrpsku politiku jer je to, kako je rekao, isto.

Na predizbornom skupu koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije na Zvezdari, Dačić je rekao da voli Rusiju baš zato što voli Srbiju i da Srbija ne može da odbrani svoje interese bez Rusije.

On je kazao da Priština obmanjuje javnost kada tvrdi da ima spisak od 116 država koje su priznale kosovsku nezavisnost.

Dačić je kazao da će svaki dan dok bude ministar spoljnih poslova raditi na tome da broj zemalja na tom spisku smanji i da mu je cilj da se broj priznanja smanji ispod 100.

Govoreći o odnosima u regionu, on je kazao da Srbija želi normalne odnose sa svim zemljama ali da ne može da pristane na to da je neko ponižava.

„Nije stvar u izvinjenju nego u istorijskim činjenicama da su Srbi najveće žrtve genocida u 20. veku… U čemu se tu prepoznala Hrvatska, ja to ne znam“, rekao je Dačić i dodao da je uvek samo zahtevao da se ne relativizuju ratni zločini i da se ne rehabilituju ratni zločinci.

Ambasadori nisu smenjeni, istekao im je mandat

Ministar Dačić izjavio je danas da ambasadori Srbije u Španiji, Slovačkoj i u Stalnoj misiji pri UN, nisu smenjeni već da su opozvani pošto im je istekao mandat.

Dačić je na Fakultetu politickih nauka u Beogradu, gde je prisustvovao otvaranju prostorija Centra za ruske studije, rekao da kad nekom diplomati istekne mandat, da se ide na njegov opoziv.

„On je na mandatu dok ga ne opozovemo. Ambasadorima u Španiji, Slovačkoj, pri Stalnoj misiji u UN u Ženevi istekao je mandat“, rekao je ministar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 20 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.