Ilustracija

Češka policija uhapsila je nakon velike racije u Pragu i Centralnoj Češkoj 16 osoba, mahom državljana Srbije, i otkrila 11 supersavremenih plantaža marihuane koja bi posle žetve vredela na crnom tržištu oko dva miliona evra, saopštila je danas Nacionalna centrala za borbu protiv narkotika.

„Pojavljuje se novi trend da se neke narodnosti bivše Jugoslavije uključuju u specifične grane narko biznisa“, saopštila je portparol češke Centrale Barbora Kudlačkova.

Medju uhapšenima kojima za organizovani kriminal proizvodnju marihuane i šverc kokaina u Češku preti i do 24 godine zatvora, najviše je državljana Srbije, zatim Makedonaca, a u organizovanu narko-bandu bili su uključeni i Česi.

Srbi i Makedonci su osnivali u Češkoj preduzeća koja su kupovala nekretnine gde su gajili i preradjivali marihuanu na tehnološki naprednim plantažama, savremenim toliko da su iznenadile i češku policiju.

„Koristili su savremene, relativno skupe tehnologije, posebne šatore za sadnice, kao i djubrivo kako bi što pre dobili visoko selekcionisanu netehničku konoplju sa visokim sadržajem psihosupstanci“, objasnila je Kudlačkova.

Prilikom pretresa 20 kuća i poslovnih prostora policija je zaplenila 7.246 biljaka koje bi dale marihuanu vrednu na crnom tržištu dva miliona evra, a takodje i 34 kilograma sušene marihuane i kilogram kokaina.

Nekoliko uhapšenih članova te bande se služilo lažnim ispravama, dok je za jednim raspisana medjunarodna poternica.

Svi su u zatvoru i čekaju sudjenje, saopštila je češka policija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − five =