Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da bi bilo bolje da se ne vrše pritisci sa različitih strana na Srbiju i dodao da Srbija treba, pre svega, da vodi računa o svojim interesima.

„Postoji više subjekata u svetu i svaki od njih ima svoj interes, ali zadatak rukovodstva zemlje je da brani interes svog naroda i države“, rekao je Čepurin posle svečanosti povodom puštanja u saobraćaj rekonstruisanog dela pruge Beograd-Bar.

On je dodao da Srbija ima svoju vladu i predsednika koga je birao srpski narod i da je njegova obaveza da brani interese Srbije, a ne bilo koga drugog.

„Odnosi Srbije i Rusije imaju neverovatnu dubinu, to su istorijske, moralne i strateške, dimenzije i onda neki glasovi sa strane neće ništa promeniti“, kazao je Čepurin.

Dodao je da su Rusija i Srbija „kao dva velika voza koja idu napred, ali nisu usmereni ni protiv koga“ i da ostaju prijateljske zemlje da sarađuju i u budućnosti.

Moskovski dnevnik Komersant objavio je u današnjem izdanju da poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu ima principijelni značaj, jer se od njega očekuje jasan odgovor na pitanje o prioritetima spoljne politike Beograda.

List navodi ocene analitičara da Beograd ima sve manje mogućnosti da balansira između Zapada i Rusije, a da u Vašingtonu „ne kriju da će ta poseta biti svojevrsni momenat istine“.

„U uslovima sukoba Rusije i Zapada koji ne prestaje, od Srbije, koju SAD smatraju ključnom državom na Balkanu, očekuju pre svega jasan odgovor na pitanje na čijoj je strani“, piše list.

Komersant navodi, pozivajući se na zapadne diplomatske krugove na Balkanu, da ključne teme razgovora mogu biti isporuke ruskog naoružanja, perspektive diplomatskog statusa za ruski personal u Humanitarnom centru u Nišu, kao i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa politikom EU u odnosu na Rusiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + nineteen =