Carinici su u saradnji sa policijom u nedelju 26. martana graničnom prelazu Batrovci zaplenili preko 44 kilograma crnog tartufam, koji je švercovan iz Srbije za Hrvatsku. Reč je o podzemnoj gljivi koja važi za izuzetan gastronomski delikates, zbog čega dostiže visoku cenu na zapadnom tržištu.

Tartufi su zaštićena vrsta, pa je njihov izvoz strogo kontrolisan, što znači da je za legalan izvoz neophodno posedovati adekvatne dozvole.

Carinici su tartufe otkrili u kabini kamiona beogradskih registarskih oznaka, koji je natovaren vinom od svežeg grožđa bio na putu ka Hrvatskoj. Kamion je na izlazu iz zemlje na osnovu analize rizika izdvojen za detaljnu kontrolu, mada je vozač prethodno tvrdio da osim robe koju prevozi u tovarnom delu nema ništa da prijavi.

Prilikom detaljnog pregleda kabine kamiona carinici su na gornjem krevetu pronašli dve putne trobe i u njima 22 kese u kojima se nalazilo ukupno 44,482 grama crnog tartufa.

Tartufe je odmah preuzela inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok je 33-godišnjeg vozača kamiona iz Šida preuzela policija i protiv njega će biti pokrenut i krivični postupak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × three =