Današnja sednica Skupštine grada Beograda na čijem dnevnom redu je između ostalog i dodela ugovora francusko-japanskom konzorcijumu za uređenje deponije u Vinči počela je burnom raspravom zbog čega je više puta određivana pauza.

Sednica je prekinuta najpre da bi zasedala Administrativno mandatna komisija, koja je konstatovala ostavku odbornika Slaviše Damjanovića sa liste „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“ i dodelila mandat Ljiljani Mihajlović sa iste liste.

Tokom nastavka sednice čule su se optužbe predstavnika vladajuće koalicije na račun bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa i često je postavljano pitanje zašto „tajkun Đilas“ kao član odborničke grupe Demokratske stranke ne dolazi na sednice.

 Predsedavajući sednici Nikola Nikodijević prekinuo je nekoliko puta sednicu kako bi se smirile strasti.

Odbornik SNS Vladimir Orlić rekao je da nije odbornicima potrebna pauza već su potrebna jasno definisana pravila.

„Ne treba nama nikakva pauza u radu, nama treba da se neko striktno drži pravila koja su ovde zapisana, a ne da dozvoljava da siledžije same tumače pravila“, kazao je Orlić.

On je rekao mu nije jasno šta odbornicima DS smeta u kvalifikaciji „tajkun“.

Odbornik DS Balša Božović ocenio je da nema smisla i da je pomalo smešno ono što se danas dešava na sednici.

„Smešno je to što radite – dozvoljavate da jedan ‘skajp’ poziv Aleksandra Vučića dominira današnjom sednicom, zato što je od odbornika SNS i SPS tražio da se u svakoj rečenici pominju ‘tajkun Đilas’, i mislite da je to kampanja. Vi ćete da puknete na izborima“, kazao je Božović, nakon čega ga je predsedavajući opomenuo da se drži Poslovnika.

Na dnevnom redu sednice je predlog rešenja „o davanju saglasnosti na konačni nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu grada u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada“.

Odbornici će razmatrati i predlog odluke o usvajanju projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju podzemnih garaža, navodi se u dnevnom redu sednice.

Grad je odlučio 30. avgusta da ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča dodeli, na 25 godina, francusko-japanskom konzorcijumu „The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited“.

Taj konzorcijum je ponudio cenu koja predstavlja godišnja projektna plaćanja u iznosu od 38.278.900 evra sa porezom na dodatu vrednost, saopštila je tada gradska uprava.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je ranije saopštio, kako su preneli mediji, da se traži partner koji će izgraditi četiri podzemne garaže u centru Beograda i da je vrednost investicije između 40 i 45 miliona evra.

Pred odbornicima će biti i predlog masterplana razvoja saobraćajne infrastrukture Beograda – „SMART plan“ iz 2017. i predlog odluke o uspostavljanju saradnje Beograda i Seula.

Odbornici će razmatrati i izmene odluka o podizanju Spomenika Stefanu Nemanji i o Nagradi grada Beograda.

Skupština grada će odlučivati i o dva plana detaljne regulacije za delove opština Zemun i Čukarica, kao i o izmeni i dopuni plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac na Starom gradu.

Odbornici će se izjasniti i o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora javnog preduzeća „Putevi Beograda“, a po skraćenom postupku odlučivaće i o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − thirteen =