Brnabić: Izveštaj tela za borbu protiv pranja novca ne odražava realnost

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da izveštaj koji je usvojilo Medjunarodno telo za borbu protiv pranja novca (FATF) na sednici krajem februara i zbog kojeg je stavila Srbiju pod „monitoring“ (posmatranje), više ne odražava realnu situaciju.

Ona je za izdanje dnavnog lista „Danas“ od srede navela da je FATF taj izveštaj pripremio pre više od godinu dana, kada je identifikovao „odredjene strateške nedostatke“, a da je Srbija do danas ispunila 35 od 40 preporuka tog tela i usvojila šest sistemskih zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Branabić je rekla da su predsetavnici Evropske komisije na sednici FATF u februaru „istupili protiv usvajanja izveštaja i zahtevali da se zaključi da je Srbija poslednjih meseci mnogo uradila i otklonila strateške nedostatke“, da je taj stav zastupala većina zemalja i Svetska banka, ali da je prevagnuo stav „jedne zemlje koja je jako uticajna u toj organizaciji“.

Ona je kazala da su 1. marta na snagu stupili Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i izmene Krivičnog zakonika, dok će 1. aprila na snagu stupiti Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Ona je dodala i da se primenjuju zakoni o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela i o medjunarodnim merama ograničavanja koje je Srbija usvojila sa spreči pranje novca i finansiranje terorizma.

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije formirala i Koordinaciono telo koje vodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.