Britanski poslanik: U Srbiji su mnoge slobode i dalje ograničene

Laburistički poslanik Dejvid Dru (David Drew) ocenio je za lokalne britanske novine Straud njuz da je Srbija ostavila sukobe iza sebe ali da su mnoge slobode ograničene. Dru, koji je poslanik za izbornu jedinicu Straud, u tekstu je naveo da su u Srbiji mediji pod pritiskom, oko 10 odsto stanovništva su članovi stranaka a ministri se ne pojavljuju na parlamentarnim debatama, prilikom postavljanja poslaničkih pitanja i sličnih rasprava.

Dru je bio u sastavu britanske parlamentarne delegacije koja je nedavno boravila u Srbiji.

On je naveo da je cilj posete bio provera stanja ljudskih prava kao i ocena napretka u borbi protiv korupcije, pravima žena i slobodi medija.
Prema rečima poslanika, britanska delegacija je u Srbiji naišla na veoma izmešanu sliku, pošto je Srbija po svoj prilici ostavila sukobe iza sebe, ali i dalje postoje stalne tenzije sa Hrvatskom i Kosovom.

„A u smislu demokratije, situacija je daleko od optimistične. Pod predsednikom (Aleksandrom) Vučićem stanje različitih sloboda koje mi uzimamo zdravo za gotovo je erodirano, uključujući i medije pod pritiskom, sve veću nomenklaturu zasnovanu na partijskom članstvu od 700.000 od ukupno sedam miliona stanovnika, kao i neuspešno učešće u parlamentarnim poslovima sa ministrima koji naprosto ne dolaze na rasprave, postavljanje pitanja i na podnošenje izveštaja“, napisao je Dru.

Dru je rekao kako su te stvari bitne za Veliku Britaniju, ne samo kao „majku parlamentarizma“, već i kao zemlju koja je bila saveznica Srbije u dva svetska rata.

Gradjani Srbije treba da očekuju mnogo više od svojih vlasti koje trenutno idu u pogrešnom smeru, smatra Dru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.