Bivša gerila prekinula političku kampanju u Kolumbiji

Kandidati političke partije nastale iz nekadašnje najveće kolumbijske pobunjeničke grupe FARK prekinuli su svoje parlamentarne i predsedničke kampanje iz bezbednosnih razloga.

Vodje partije Zajednička alternativna revolucionarna sila, koja nosi istu skraćenicu FARK kao i pobunjenička grupa, saopštili su danas da su rešili da prekinu predizborne aktivnosti zato što nemaju garancije posle „sabotaža“ i „napada“ na neke od njihovih kandidata, preneo je AP.  

Od kada je bivši gerilski vodja Rodrigo Londonjo zvani Timošenko, koji se kandiduje za predsednika Kolumbije, počeo kampanju na njega je bilo više napada nezadovoljnih grupa, s gadjanjima jajima i uzvikivanjima „Ubico“.

„Doneta je odluka da se suspenduje kampanja dok nam vlada ne pruži minimalne garancije da je nastavimo“, rekla je za Frans pres Imelda Daza, kandidatkinja za potpredsednika.

Parlamentarni izbori u Kolumbiji održavaju se 11. marta a predsednički 27. maja, na kojima će kolumbijski gerilci, koji su raspušteni i prerasli su u političku partiju prvi put imati svoje kandidate.

Bivši gerilci postigli su istorijski mirovni sporazum s vladom 2016. godine prema kome im je dozvoljeno da pokrenu političku stranku a zauzvrat da se razoružaju i priznaju zločine.

Neki Kolumbijci nevoljno su prihvatili taj sporazum posle više od pet decenija oružanih sukoba u kojima je najmanje 250.000 ljudi poginulo, oko 60.000 se vodi kao nestalo a više od sedam miliona je raseljeno.

Nova stranka ima istu skraćenicu FARK kao i gerilska grupa ali umesto Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) skraćenica sada stoji za Zajednička revolucionarna alternativna sila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.