Osim Srpske liste, na lokalnim izborima na Kosovu učestvuje još 16 lista koje okupljaju Srbe sa Kosova. Neki od njih nezadovoljni su što samo ta lista dobija podršku Beograda, dodaju da postoji trend da se svako ko nije njen deo prikazuje kao protivnik Srbije i zvaničnog Beograda.

Izvor: N1

Uoči lokalnih izbora, sve su učestalije optužbe da zvanični Beograd deli kosovske Srbe favorizujući Srpsku listu. Kandidat za odbornika u Skupštini opštine Gračanica ispred Progresivne demokratske stranke Vidak Ristović kaže da je namera da se stvori pogrešan utisak kako su sve druge stranke protiv države Srbije.

„Od 2013. godine favorizacija jedne liste i da svako ko nije deo liste je protiv zvaničnog Beograda, što nije istina, na žalost. Favorizacija Beograda jedne liste, nametanje ljudi bez autoriteta uz dužno poštovanje pojedinih koji nisu u ovoj kategoriji koju sam nabrojao“, izjavio je Ristović.

Živorad Lazić, iz Srpskog nacionalnog foruma smatra da tokom ovih izbora vlada atmosfera pretnji kao nikada ranije.

„Atmosfera ovde kod nas u srpskim sredinama je više nego strašna. Ovde se primenjuju sve moguće metode koje su strogo zakonom zabranjene ali nažalost ovde su prisutne. Počevši od pretnji ucena gubitka radnog mesta i svega onog što zaista ne priliči jednoj demokratskoj atmosferi“, rekao je Lazić.

 Iz Srpske liste navode o optužbama vide kao napad na njihovu listu.

„Ja ne vidim i na terenu sam svakodnevno, ne vidim da se Srpska lista favorizuje. Svako voli da pobedi i svako agituje da dobije što više glasova, tako i mi iz Srpske liste“, izjavio je Nebojša Marković, kandidat Srpske liste za odnornika u Skupštini opštine Gračanica.

Za lokalne izbore 22. oktobra prijavljeno je 17 srpskih političkih subjekata. Lokalni izbori se od 2013. godine održavaju u svim srpskim opštinama na Kosovu uključujući i četiri opštine na severu Kosova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.