Prištinski politički analitičar Beljulj Bećaj izjavio je danas da se od početka dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Prištine i Beograda znalo da će biti okončan pravno-obavezujućim dokumentom koji će značiti implicitno priznanje Kosova.

Prema njemu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od početka znao da će se pregovori završiti dokumentom koji će urediti odnose izmedju dve zemlje i da je to upravo razlog zbog čega je otvorio takozvani unutrašnji dijalog o Kosovu.

Bećaj je kazao da taj dijalog može biti protumačen kao improvizacija ili kao farsa, ali čak i ako tako bude protumačen, taj dijalog je na neki način indikacija da je predsednik Vučić već pokrenuo lavinu interesovanja za nešto što je za Srbiju conditio sine qua non, a to je Kosovo.

„Mislim da je ishod takvog unutrašnjeg dijaloga i ovaj poslednji susret s Federikom Mogerini zapravo uvod –  prvo u implicitno priznavanje Kosova, dakle, uklanjanje Kosova iz srpskog Ustava i početak normalizacije koji podrazumeva i eksplicitno priznanje kosovske države u nedalekoj budućnosti“, ocenio je Bećaj.

On je podsetio da su kosovski zvaničnici, pre svega predsednik Kosova Hašim Tači, već nekoliko godina govorili da će se dijalog izmedju Kosova i Srbije završiti pravno-obavezujućim dokumentom koji će značiti priznanje kosovske državnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + eight =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.