Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji se više od pet godina skriva u ambasadi Ekvadora u Londonu, dobio je identifikacioni broj u toj južnoameričkoj zemlji, javili su mediji.

Broj 1729926483 odnosi se na severnu pokrajinu Pinčinču, piše dnevnik El Universo.

List navodi da mu je možda izdat i pasoš.

Nakon medijskih izveštaja o tome, ekvadorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da neće odgovarati na „glasine ili iskrivljene informacije izvučene iz konteksta“ o Asanžovom slučaju, ne spominjući identifikacioni broj.

Ministarka Marija Fernanda Espinosa rekla je da je Ekvador u kontaktu s Britanijom i da bi mogao da traži posredovanje u rešavanju situacije koju je opisala kao „neodrživu“.

Australijanac Asanž živi u maloj kancelariji u ambasadi Ekvadora. Dat mu je azil 2012. u vreme kada je Švedska vodila istragu protiv njega zbog seksualnih prestupa.

Švedska je odustala od istrage, ali je Asanž je rekao da strahuje od hapšenja i izručenja SAD-u zbog objave tajnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu na njegovoj internet platformi.

Veruje se da Ekvador želi da Asanž otputuje u Ekvador. Međutim, on može napustiti ambasadu samo ako se preda pravosuđu, rekao je portparol spoljnih poslova Britanije, a prenela je britanska novinska agencija PA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 7 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.