Najmanje 20.000 ljudi učestvovalo je danas u Beču u protestu protiv desničarske vladajuće koalicije koju kritikuju zbog stavova o imigraciji i socijalnim programima.

Pod parolom „Odbor za doček nove godine“, demonstranti su se uputili ka ministarstvima. Na proteste su pozvale levičarske organizacije i antirasistički pokreti.

U vladi formiranoj sredinom decembra, koju predvodi konzervativac Sebastijan Kurc, šest ključnih ministarskih mesta drže ekstremni desničari iz Slobodarske partije (FPO), čiji je lider Hajnc-Kristijan Štrahe vicekancelar.

Brojni slogani pozivali su se na istoriju zemlje, 80 godina posle Anšlusa, kada je u martu 1938. nacistička Nemačka anektirala Austriju.

Jedan transparent je poručivao „Molim vas, nemojte više“, dok je na obližnjoj poruci pisalo da bi „oni koji trpe Kurca i Štrahea aplaudirali 1938“.

Demonstrantkinja Ana (23) kaže da protestuje protiv „vlade koja želi da podeli društvo, demonizuje manjine, umanji ženska prava i uruši solidarnost“.

Ovo je druga koalicija konzervativne Narodne partije (OVP) i FPO. Prethodni savez, početkom 2000-tih, izazvao je medjunarodnu osudu i evropske sankcije a na protestu je učestvovao i do 250.000 ljudi.

Ovoga puta su OVP i FPO zajedno osvojili skoro 60 odsto glasova na izborima, posle decenije vlade centrističke koalicije desnice i socijal-demokrata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.