U lazarevačkom rudniku Kolubara i kostolačkom Drmno prošle godine je prouzvedeno 39 miliona tona uglja, odnosno 1,6 miliona tona ili četiri odsto više nego godinu dana ranije, što je omogućilo stabilno snabdevanje građana Srbije strujom, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je, obilazeći Termoelektranu „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu i rudnik za površinsku ekploataciju uglja u Lazarevcu, rekao da Elektroprivreda Srbije planira da ove godine poveća proizvodnju električne eneregije.

„Deponovano je više uglja, a dobra je i hidrometeorološka situcija, pa očekujemo da ove godine povećamo proizvodnju struje za nekoliko procenata, što će doprineti rastu bruto domaćeg proizvoda“, kazao je Antić.

Dodao je da je, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima u 2017. godini, nadoknađen pad proizvodnje. Antić je podsetio i da se planira gradnja nove elektrane Kolubara B u Lazarevcu.

„Radimo ubrzano na studiji opravdanosti gradnje nove elektrane Kolubara B“, kazao je ministar. 

EPS će i ove godine, prema njegovim rečima, nastaviti sa „ambicioznim investicijama“, među kojima je otvaranje novog kopa Radljevo u Lazarevcu, u čiju će opremu ove godinu biti uloženo više od 100 miliona evra. 

„Planirano je ulaganje i u unapređenje železničkog transporta uglja i rehabilitaciju blokova A1 i A2 u TENT-u“, kazao je Antić i dodao da je jedan od prioriteta vlade i te kompanije postizanje najviših standarda u zaštiti životne sredine. 

Grčić: EPS se stabilizovao i povećao proizvodnju

Vršilac dužnosti direktora EPS-a, Milorad Grčić, istakao je da je poslovanje te kompanije u 2017. završeno pozitivno, kao što je bilo i 2016. godini. EPS se, prema njegovim rečima, posle pada proizvodnje u prvom kvartalu prošle godine, stabilizovao i povećao proizvodnju.

„Proizvodnja u termo i hidro elektranama je ne samo stabilizovana već i povećana“, rekao je Grčić i dodao da se struja u Srbiju ne uvozi, već da se celokupna potrošnja obezbeđuje iz domaće proizvodnje. 

Dodao je i da napreduje izgradnja luke za termoelektranu u Kostolcu, a da se planira i izgradnja luke za TENT. 

Predstavnik radnika TENT-a Milan Đorđević rekao je da očekuje da se pregovori s Vladom Srbije oko posebog kolektivnog ugovora za naredne tri godine završe do sredine janaura. On je pozvao u elektranu sve „koji ne veruju u rezltate i krvav rad zaposlenih u elektropriveredi“ da dođu „na čelu s predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem“ i uvere se na licu mesta. 

Direktor za proizvodnju energije u TENT-u Savo Bezmarević rekao je da su Antić i Grčić obećali „ozbiljna ulaganja“ za unapređenje železničkog tramsporta uglja. 

„Ta investicija treba da obezbedi povećanje propusne moći pruge i bolje i stabilnije snabdevanje elektrana“, kazao je on.

Direktor Železničkog transporta u ogranku TENT-a Nikola Tomić istakao je da je sve spremno za dovoljnu proizvodnju struje u najhladnijim zimskim mesecima u januaru i februaru i da se ne očekuju problemi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + twenty =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.