Berlin — Nemačka kancelarka Angela Merkel slavila je ohrabrujuću pobedu svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) na izborima u pokrajini Sar.

Izvor: Tanjug

Foto: Getty Images

Na drugoj strani, predsednik Socijaldemokratske patije Nemačke (SPD) Martin Šulc obećao da ga poraz u Saru neće omesti u trci na nacionalnim izborima.

CDU je lako porazila SPD na izborima u nedelju sa 40,7 prema 29,6 odsto glasova, iako se očekivala mnogo tešnja trka s obzirom na rezultate anketa koji su nagoveštavali uspeh sodijaldemokrata usled takozvanog „Šulc efekta“ nakon što je bivši predsednik Evropskog parlament imenovan za predsednika stranke i protivkandidata Merkelovoj.

Merkel je, međutim, danas izjavila da je ishod izbora pokazao kako „ne bi trebalo stalno brinuti zbog anketa, već raditi na ubeđivanju ljudi“, prenosi AP.

„Jednostavno sam srećna zbog rezultata, i to je ono što je važno. Ne brinem stalno za posledice“, rekla je kancelarka.

Nemačkoj predstoje izbori u još dve pokrajine u maju, nakon čega će biti održani nacionalni parlamentarni izbori 24. septembra na kojima Merkel nastoji da osvoji i četvrti mandat.

„Biće to teška izborna kampanja, ali imamo sve šanse u rukama“, zaključila je ona..

Šulc je, s druge strane, ukazao na regionalne faktore objašnjavajući razočaravajući rezultat izbora u Saru za njegovu stranku.

„Pridobili smo podršku u proteklih par nedelja, u Saru takođe, i gledamo napred“, rekao je on, obećavši da će „izvući neophodne posledice“ za izbore u još dvema pokrajinama u maju.

Šulc je, takođe, onima koji danas slave poručio da „ne slave prerano“.

Rojters ocenjuje da su izbori u Saru bili prvi izborni test za socijaldemokrate pod rukovodstvom novog lidera Šulca na kome su oni pali, dok su glasači pohrlili ka konzervativcma Merkelove iz straha od nove levičarske alijanse.

Glasače je, zaključuje britanska angecije, od SPD-a odvratila mogućnost da ta partija levog centra uđe u koaliciju s krajnje levičarskom partijom Levica.

U Saru, jednoj od najmanjih nemačkih saveznih pokrajina, u lokalni parlament je, prema rezultatima jučerašnjih izbora, ušla i Levica sa 12,9 odsto glsova, što znači da je izgubila tri procenta podrške.

Alternativa za Nemačku (AFD) je sa 6,2 odsto glasova prešla izborni cenzus tako da će i ona ući u parlament.

Izbori u Saru su pokazali i trend pada popularnosti stranke Zeleni koja sa 4,5 odsto osvojenih glasova nije uspela da uđe u lokalni parlament.

Ovakav izborni ishod omogućava jedino nastavak sadašnje „velike koalicije“ između demohrišćana i socijaldemokrata.

Takozvana crveno-crvena koalicija, između SPD-a i stranke Levica, kojoj su mnoga ispitivanja javnog mnjenja davala velike izglede na pobedu, nema dovoljno glasova da formira parlamentarnu većinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − nine =