Ambasada SAD na Kosovu: Integracija pravosudja prekretnica u dijalogu Beograda i Prištine

Američka ambasada u Prištini pozdravila je danas angžovanje kosovskih institucija i Evropske unije kako bi „poželeli dobrodošlicu sudijama i tužiocima iz drugih zajednica u pravosudni sistem Kosova“ i ocenila da će integracija pravosudja biti prekretnica u dijalogu Beograda i Prištine.

„Kada bude postignuta, integracija pravosudja će označiti važnu prekretnicu u unapredjenju integracije zajednica Kosova i dijaloga sa Srbijom za normalizaciju odnosa. Svi gradjani Kosova zaslužuju potpuno funkcionalne institucije vladavine prava“, navodi se u saopštenju.

Takodje se ocenjuje da će integracija označiti značajan korak napred.

„Razumemo da sve uključene strane nastavljaju naporan rad kako bi postigli integraciju i ohrabrujemo sve strane da se u najskorijoj budućnosti dogovore o prikladnom vremenskom roku“, dodaje se u saopštenju.

Srpske sudije i tužioci danas nisu došli na polaganje zakletve i pored poziva koji su dobile kako bi počela primena sporazuma o pravosudju koji su Beograd i Priština postigli u februaru 2015. godine, a koji podrazumeva integraciju srpskih sudija u kosovski pravosudni sistem.

Za danas je bilo najavljeno da pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem zakletvu polože 42 sudije i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica.

Tači je ocenio da je Beograd „omeo“ sudije da polože zakletvu s ciljem da se ne dozvoli njihova integracija u pravosudni sistem Kosova i pozvao Beograd da učini sve kao što je dogovoreno da bi sporazum, koji je od velike važnosti za gradjane Kosova, konačno zaživeo.

U saopštenju iz kabineta predsednika Kosova takodje se navodi da nedolazak na polaganje zakletve predstavlja još jedan neuspeh i izraz je nesposobnosti EU kao posrednika u procesu ostvarivanja sporazuma o pravosudju.

Današnje polaganje zakletve bio je završni korak ka primeni sporazuma o pravosudju postignutog 10. februara 2015 u Briselu.

Prema Sporazumu iz februara 2015. predvidjen je jedinstveni pravosudni sistem, odnosno jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za ceo region Kosovske Mitrovice.

Kosovski zvaničnici tada su rekli da će sudije i tužioci raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi.

Sporazum predvidja da će krivični predmeti biti procesuirani u objektima suda na severu, dok će se gradjanske parnice voditi u objektima suda na jugu.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik suda Srbin.

Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Predsednici Srbije i Kosova 31. avgusta su se dogovorili u Briselu da će sporazum biti implementiran 17. oktobra. Predstavnici EU juče su saopštili da je sve spremno za to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 14 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.