Albanska vlada otvorila je arhivu zloglasne tajne policije Sigurimi, više od 25 godina nakon pada komunizma, piše „Jutarnji“.

Izvor: Jutarnji

Foto: GettyImages

Kako navode, „ostavština diktature Envera Hodže i dalje truje albansku politiku“.

„To bi trebalo iskoreniti zlo koje i dalje truje albanskog društvo. Kao uklanjanje apscesa, bolna, ali neizbežna hirurška operacija“, kaže slavni albanski pisac Ismail Kadare.

Hodža je četiri decenije, do smrti 1985. godine, vladao u Albaniji.

U decembru 2016. osnovano je nezavisno telo zaduženo da kroz arhivu vodi one koji žele da istraže sudbinu svojih voljenih ili ispitati nečiju tuđu. Telo je takođe ovlašćeno za izdavanje „potvrda o nesaradnji“ s komunističkim režimom, što je danas uslov za bilo koju javnu dužnost, navodi zagrebački portal.

Osim toga, oni ističu da je tokom vladavine Envera Hodže više od 100.000 ljudi završilo u radnim logorima, 20.000 u zatvorima, oko 6.000 ih je ubijeno ili je nestalo.

Takođe ističu da se u arhivi Sigurimija nalaze se milioni stranica dokumenata i na desetine hiljada dosijea.

Cilj otvaranja arhiva bivše tajne policije je pacifikacija albanske političke scene na kojoj su optužbe za saradnju sa Sigurimijem, često bez ikakvih dokaza, vrlo delotvorno oružje diskreditacije.

Dokazani slučajevi zapravo su vrlo retki – u 26 godina od pada komunizma samo su dvojica političara javno priznala saradnju sa Sigurimijem. Još su se neki političari, oni s nižih pozicija, diskretno povukli iz javnog života pošto se protiv njih povela kampanja tog tipa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =